Europa bäst i världen på att använda solpaneler

Två tredjedelar av världens solpaneler installerades i Europa i fjol. Totalt alstrar de 18,5 gigawatt, visar en ny rapport.

De flesta installationer av solpaneler som gjordes 2011 placerades i Europa. Det visar en ny rapport från EU-kommissionens gemensamma forskningscenter JRC, skriver Huffington Post.

Europas totala solenergikapacitet uppgår till 52 gigawatt, men energivolymen som produceras av solcellsindustrin kan bara möta två procent av EU:s elbehov. Det motsvarar ett land av Österrikes storlek. Europakommissionens mål är att ta fram en plan för att öka produktionen av förnybar energi till mer än 20 procent till 2020.

Den snabbast växande marknaden för solpaneler finns i Asien med Kina som största tillverkningsland.

I USA görs en statlig satsning på solpaneler med bidrag på nära 700 miljoner kronor till bland annat uppstartsföretaget Solo Power. Solpanelsföretaget i Silicon Valley är ett av fyra företag i USA som får lån genom det amerikanska energidepartementets program för att stötta framväxande verksamheter inom miljöteknik.

USA ligger ordentligt efter Europa och framför allt Kina när det gäller nyttjande av solpaneler.

2011 genererades bara 1,855 megawatt solenergi jämfört med Europas 18,5 gigawatt. The Solar Energy Industries Association förutspår dock att USA kan fördubbla sin produktion av solenergi under 2012.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.