Orsaken till ökningen uppges vara att många börjat återhämta sig efter coronapandemin. Samtidigt visar sammanställningen att utsläppen fortfarande är på nedgång jämfört med nivåerna före coronapandemin. Jämfört med 2019 har utsläppen minskat med 4,4 procent.
Utsläppen från flygbolagen står för de största svängningarna. Jämfört med 2020 ökade utsläppen med 30 procent 2021. Däremot minskade utsläppen 2021, jämfört med 2019.
Enligt Naturvårdsverket omfattas omkring 13 000 anläggningar i hela EU av ETS, varav cirka 750 av dem är svenska. Det motsvarar omkring 45 procent av de totala utsläppen inom unionen, skriver myndigheten.
Kommissionen vill förbjuda tusentals kemikalier
På måndagen presenterade EU-kommissionen en färdplan för hur potentiellt farliga ämnen kan fasas ut från unionens inre marknad. Det handlar om ämnen som misstänks orsaka cancer och andra sjukdomar.
Enligt förslaget ska utfasningen, som är en del av den europeiska Gröna given, ske genom EU:s klimatlagstiftning Reach.
– Syftet med Reach-begränsningarna är att minska människors och miljöns exponering för några av de mest skadliga kemikalierna. De omfattar ett brett spektrum av användningsområden – industriellt, yrkesmässigt och i konsumentprodukter, sade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevièius i samband med att planen presenterades.
Välkomnas och kritiseras
Beskedet både välkomnas och kritiseras, rapporterar europaportalen.
En av de som välkomnar planen är lobbyistorganisationen Europeiska miljöbyrån, skriver europaportalen.
” Denna stora avgiftning lovar att förbättra säkerheten hos nästan alla tillverkade produkter och snabbt sänka kemikaliehalt i våra skolor, hem och arbetsplatser, sade Santos.”, skriver organisationen i ett uttalande.
Cefic, som är en lobbyistorganisation inom Kemikalieindustrin, hör till de som varnar för de konsekvenser som de menar att utfasningen kan leda till. Enligt en uträkning uppskattar de att EU:s plan omfattar omkring 12 000 olika ämnen, vilket är upp till 43 procent av industrins totala omsättning. Det skriver europaportalen.
Dyster prognos om mål om att återvinna avfall
EU:s medlemsstater är inte på väg att halvera avfall som inte är återvunnet till 2030. I stället riskerar EU-länderna att missa målet med mer än 23 miljoner ton. Det konstaterar EEA, Europeiska miljöbyrån, i en briefing som de publicerade på onsdagen.
I briefingen analyserar EEA de senaste trenderna för kommunalt avfall i EU. Detta mot bakgrund av de mål som EU har satt upp i sin handlingsplan för en cirkulär ekonomi.
Analys: Skogar och våtmarker viktiga för kollagring
EEA, Europeiska miljöbyrån, har även publicerat en analys om potentialen för kollagring i Europas land – och marina livsmiljöer. I analysen konstaterar miljöbyrån att skogar och våtmarker kan spela en viktig roll för att lagra kol, men att det är viktigt att ta hänsyn till effekter på biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Tyck till om energieffektiva dammsugare
EU-kommissionen uppmanar medborgare att lämna synpunkter om ett nytt ekodesignkrav för dammsugare.
Bakgrunden är att kommissionen vill uppdatera det redan befintliga kravet, som antogs 2013 och ställer minimikrav på energieffektivitet för dammsugare. Enligt kommissionen har det bidragit till betydande energibesparingar för konsumenterna.
Nu bedömer de om batteridrivna dammsugare och robotdammsugare, som från början uteslöts, ska inkluderas. En annan fråga att ta ställning till är krav på material och dammsugarnas livslängd.
Det är möjligt att lämna synpunkter fram till den 30 juni i år.
Medborgarinitiativ vill utesluta animalieproduktion från jordbruksstödet
EU-kommissionen har i dag registrerat ett europeiskt medborgarinitiativ som vill undanta animalieproduktion från verksamhet som kan beviljas jordbruksstöd. I stället vill organisatörerna att jordbruksstödet ska inkludera alternativ som cellulärt jordbruk. Därtill vill de att EU inför ekonomiska incitament för produktion och försäljning av växt – och cellbaserade jordbruksprodukter.
Nu har organisatörerna sex månader på sig att börja samla in underskrifter. Om ett medborgarinitiativ inom ett år får en miljon underskrifter från minst sju EU-länder måste EU-kommissionen ta upp frågan. Kommissionen kan besluta att gå vidare med initiativet eller inte, men måste alltid motivera sitt beslut.
Det europeiska medborgarinitiativet lanserades i april 2012 som en möjlighet för enskilda medborgare att påverka EU:s politiska dagordning.
Varje vecka sammanfattar Miljö & Utveckling de viktigaste hållbarhetsnyheterna inom EU.