EU-svepet: Förslag om krisåtgärder för att stödja fiske och vattenbruk

EU Ursula von der Leyen avråder medlemsländer att själva strypa importen av rysk gas och olja. En ny rapport undersöker svenskarnas syn på EU och kommissionen vill möjliggöra krisåtgärder för att stödja EU:s fiske och vattenbruk. Det kan du läsa om i veckans EU-svep.

EU-svepet: Förslag om krisåtgärder för att stödja fiske och vattenbruk
EU-kommissionen vill stödja fiske och vattenbruk som drabbas av Ukrainakriget.

Förra veckan var EU:s parlamentariker på plats i Strasbourg för att delta i parlamentets plenarsession för första gången sedan coronapandemin bröt ut. Där beslutade de bland annat om att förlänga marknadsstabilitetsreserven, EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS) samt nya regler för gränsöverskridande infrastruktur (TEN-E).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Den här veckan har hittills varit något lugnare än den förra, men det står aldrig helt stilla inom EU.

Elva EU-länder vädjar om att påskynda klimatarbetet

Bland annat skriver elva av EU:s medlemsländer i ett gemensamt uttalande att Europa måste påskynda arbetet med förnybar energi och energieffektivitetsåtgärder, som svar på Rysslands invasion av Ukraina. Det rapporterar nyhetsbyrån Euractive.

I uttalandet uppmanar de ledare inom EU att enas i sina förhandlingar om Fit for 55-paketet. ”Det är nyckeln till att göra EU redo för energiberoende av ryska fossila bränslen och det enda sättet vi kan ta itu med klimatkrisen”.

Länderna skriver vidare att Europa bör undvika att låsa sig fast vid fossila bränslen och stanna kvar på banan att nå ett nettonollutsläpp år 2050 – något som från miljögrupper då många länder försöker hitta snabba alternativ till rysk gas, som flytande naturgas (LNG) från USA,  skriver Euroactive.

Länderna som står bakom uttalandet är Österrike, Tyskland, Danmark, Spanien, Finland, Irland, Luxemburg, Lettland, Nederländerna, Sverige och Slovenien.

Fler industrier kan omfattas av EU-förslag om utsläpp

Inom ramen för den gröna given har EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för att modernisera det befintliga direktivet om industriutsläpp. Det nuvarande direktivet omfattar för närvarande ungefär 50 000 stora industrianläggningar och djuruppfödningar i Europa.

Kommissionens förslag är bland annat att skärpa reglerna kring vilka tekniker som används, uppgradera det befintliga miljöledningssystemet för att minska användningen av giftiga kemikalier samt att fler industrier ska omfattas.

Importförbud mot rysk kol – EU inför ett femte sanktionspaket mot Ryssland

På fredagen förra veckan godkände EU-länderna det femte sanktionspaketet mot Ryssland, med anledning av deras invasion av Ukraina. Sanktionspaketet omfattar bland annat importförbud av rysk kol och ett förbud för lastbilar registrerade i Ryssland och Belarus att frakta varor till och från EU.

– Idag föreslår vi att vi tar våra sanktioner ett steg längre. Vi kommer att göra dem bredare och vassare, så att de skär ännu djupare i den ryska ekonomin, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Nu omfattas drygt en femtedel av EU:s totala handel med Ryssland av straffåtgärder.

Ursula von der Leyens avrådan gällande rysk olja och gas

På torsdagen förra veckan var EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på ett blixtbesök i Stockholm.

I en pressträff med Magdalena Andersson diskuterades frågan om EU-länder som vill gå före och ensidigt stoppa importen av rysk olja och gas. Det har bland annat höjts röster om det i Sveriges riksdag, och baltiska länder har fattat liknande beslut.

Men under pressträffen avrådde Urula von der Leyen länder att fatta beslut på egen hand.

– Min uppmaning är att EU agerar tillsammans. Då bli sanktionerna mer kraftfulla, sade hon.

Nu kan medborgarförslag bli till verklighet

Vid en konferens om Europas framtid diskuterades konkreta förslag om bland annat klimatet. Konferensen hölls av ordförandena och talespersonerna för nio arbetsgrupper. Den syftar till att låta medborgare höras och tycka till om EU:s framtid.

Ett av förslagen som lyftes var att skolor i Europa ska utbilda barn i europeiska värden, demokrati och historia samt i hur EU fungerar. Vidare betonades vikten av en social dimension som en del av den gröna omställningen, och främjandet av språkinlärning samt kulturell och språklig mångfald.

Konferensen genomförs under ledning av Europaparlamentets talman, rådets ordförande och kommissionens ordförande. Slutsatserna ska ingå i en rapport, som de tre institutionerna ska behandla och följa upp.

Läs mer om konferensen här. 

EU vill stödja fiske och vattenbruk i samband med Ukrainakriget

EU-kommissionen förslår en lagstiftningsändring av Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF). Ändringen möjliggör kompletterande krisåtgärder för att stödja EU:s fiske och vattenbruk i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Paketet kompletterar det första krispaketet som antogs inom ramen för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF).

Läs mer om förslaget här. 

Ny EU-rapport: Klimatförändringar viktigast för svenskar

I en ny rapport uppger den svenska allmänheten att miljö- och klimatförändringar samt brottslighet är de viktigaste frågorna för Sverige (34 respektive 32 procent). Fler kvinnor än män svarar miljö- och klimatförändringar (40 respektive 28 procent).

Rapporten, Eurobarometer 96, undersöker även Svenskarna syn på EU och olika samhällsfrågor.

Läs hela rapporten här. 

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.