nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU står redo för Köpenhamn

EUs medlemsländer har nu enats i den knivigaste frågan – finansiering. Både internt och globalt är man nu överens om hur mycket pengar man ska bidra med till mindre utvecklade länder.

  • Annons 1

I fredags avslutades EUs toppmöte och efter överenskommelsen om finansiering är nu EUs klimatpaket färdigt inför klimatkonferensen i Köpenhamn. Tidigare i höstas presenterade EU-kommissionen siffran 100 miljoner euro, som världens mindre utvecklade länder skulle behöva årligen de kommande tio åren för att klara av att betala för sina klimatomställningar. Dessutom uppskattade de att utvecklingsländerna behöver en extra ekonomisk injektion på 5–7 miljarder euro årligen under 2010–2012, för att komma igång.

Nu har EUs ledare ställt sig bakom kommissionens siffror.

Eniga om inbördes fördelning

Stats- och regeringscheferna har också bestämt att närmare hälften, 22–50 miljarder, av den summan ska komma från internationellt offentlig finansiering. EU ska enligt dem ta sin ”fair share” av det förutsatt att också andra länder bidrar.

Även bördefördelningen inom EU som varit en stor fråga, men nu har man enligt ordförandeskapets hemsida enats även där. Några konkreta siffror har dock inte presenterats.

– Nu kan vi se resten av världen i ögonen och säga att vi européer har gjort vårt jobb. Vi har ett tydligt mandat inför Köpenhamn och ett ambitiöst klimatpaket. På tisdag nästa vecka träffar Fredrik Reinfeldt och jag USAs president. Då kan vi ta med det här och säga ”vi är redo. Låt oss göra Köpenhamn till en succé”, säger José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande.

Idag startar FNs förhandlingsmöte i Barcelona.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4