Era bästa miljötips

Tips & Råd Vegetariskt på lunchmötena och spillgodis som blir afterworkpengar. För en månad sedan efterlyste Miljö & Utveckling Sveriges bästa miljötips. Vi ville samla knepen värda att dela när det gäller att ställa om en verksamhet mot hållbarhet, stort som smått. Här är ett urval av de tips vi fick in.

Era bästa miljötips

Åk tåg istället för bil eller flyg.

När man åker tåg kommer man fram utvilad och kan dessutom jobba under resan. Att man sedan reser miljövänligt, kan fika och vara social är bara en skön bonus.

Återanvänd kontorsinredning.

Det finns enorma mängder med helt felfri kontorsinredning på marknaden. Vårda den kontorsinredning som finns och komplettara gärna med begagnad. Varför skall alla möbler på ett kontor vara exakt lika?

Köttfritt på möten

Välj köttfria måltider på alla möten där lunch eller middag ingår. Kan man få medarbetare att äta mindre kött är det både en stor hälso- och miljövinst.

 

Brygg kaffet miljövänligt.

Ett gott kaffe ger en bra stämmning och nöjd personal.  Skaffa en kaffekvarn och köp enbart miljö och rättvisemärkt kaffe. Man får godare kaffe, bättre miljö, mer rättvisa och alla kan fika med gott samvete. Kaffepoddar i aluminium bör bannlysas eftersom de allt för sällan återvinns. Drick varannan te och varannan kaffe!

Släck lampor och sänk temparaturen.

Många arbetsplatser har full värme och belysning även när det inte utnyttjas. En översyn av detta kan spara mycket energi.

Jobba mera hemifrån.

De som kan och vill jobba hemifrån sparar in både tid, pengar och utsläpp.

Främja cyklandet

Bygg cykelparkeringar och erbjud gratis cykelservice så att de som cyklar får en bättre service. Förutom att det främjar miljön blir personalen piggare och friskare.

Återanvänd och återvinn.

Tänk till varje gång något skall slängas om det verkligen inte finns några alternativ. Skänk till personalen eller välgörenhet i första hand om det är saker som kan återanvändas. Källsortera det som blir över, men reflektera även över varför det blir så mycket sopor.

Fler möten via telefon eller internet.

Att förflytta sig innebär att det går åt både tid och energi. Fundera på om det går att ha fler telefon eller internetmöten.

Smart materialanvändning blir afterworkpengar

Jag arbetar med reklamgodis och har sett till att allt godisspill (ca 200 kg per månad) tas omhand av ett raffinaderi som omvandlar spillet till etanol, det är ett mycket bättre alternativ mot tidigare då det gick som brännbart. Förutom miljövinsten i detta så sparar vi en del pengar per år då vårt brännbara avfall blir mindre, pengar som går direkt till afterworkkassan. Det gynnar inte bara ledningen utan hela företaget!

Tack till er som delat med er!

Vinnare av de biobiljetter som vi lottade ut bland de som skickade in sina tips blev: Ove Olsson, produktansvarig industri på Telfa AB. Grattis!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.