Engångsflaskornas miljöproblem svårlösta

Plast Miljöproblemen på grund av plastflaskor för engångsbruk är många och därför krävs avvägningar när de ska lösas. Det är en av slutsatserna i en rapport från Svenska Miljöinstitutet IVL. Rapporten konstaterar också att ett av de stora problemen inte ens är ordentligt undersökt.

Engångsflaskornas miljöproblem svårlösta

Plastflaskor påverkar miljön på så många olika sätt att en ordentlig analys av alternativen behöver göras innan åtgärder vidgas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det konstaterar IVL Svenska Miljöinstitutet  rapporten Single-use plastic bottles and their alternatives.

– Rapporten lyfter vikten av att beakta flera olika miljöproblem och ta hänsyn till lokala förutsättningar när man utformar policy för att minska miljöproblemen med engångsplastflaskor. Risken är annars att man försöker använda samma styrmedel överallt, och att det misslyckas, säger Gustav Sandin Albertsson, LCA-expert på IVL Svenska Miljöinstitutet till Miljö & Utveckling.

Han menar att då finns en risk att lösningen på problemet med nedskräpning ger oönskade bieffekter, som till exempel problem med hygien.

Halvering av klimatpåverkan

Men rapporten visar ändå upp möjliga lösningar, som att återvinning av PET-flaskor minskar klimatbelastningen. Den rapporterade studien visar på en halvering när återvinningen ökar från 24 till 60 procent.

Rapporten är tänkt att ge underlag till FN-organet UNEP som letar efter lösningar på problemet med nedskräpning. Men just för nedskräpningens miljöpåverkan har det inte gjorts särskilt många livscykelanalyser, konstaterar rapporten också.

Framöver kommer fler rapporter om engångsförpackningar, till att börja med för hämtmat. Gustav Sandin Albertsson menar att slutsatsen att alternativen måste undersökas utifrån lokala förutsättningar kommer att gälla även då.

– Slutsatsen är giltig för engångsplast generellt, säger Gustav Sandin Albertsson.

Världsnaturfonden har också studerat plast och konstaterar att stora mängder av plastavfallet exporteras illegalt. Mycket går från Europa till Asien.

– Vi måste få till ett globalt bindande plastavtal för att stoppa handeln som riskerar människors hälsa och miljö. Baselkonventionens skärpta förslag kring plastavfall måste genomföras snarast om läget ska förbättras, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Rapporten från IVL finns här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste