Hållbarhetsarbete: Covid-19 slår hårt

Covid-19 Covid-19 har fått konsekvenser för hållbarhetsarbetet i svenska företags leverantörskedjor. Swedwatch ser en skrämmande utveckling i leverantörsleden runt om i världen – både socialt och miljömässigt. Region Stockholm berättar om inställda fabriksrevisioner.

Hållbarhetsarbete: Covid-19 slår hårt
Fabriksrevisioner ställs in till följd av covid-19. Foto: StockAdobe

Listan på problem i leverantörsleden på grund av Covid-19 är så lång, att Linda Scott Jakobsson, researcher på Swedwatch, knappt vet var hon ska börja.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Dels har den minskade konsumtionen och produktionen till följd av nedstängningar och restriktioner gjort att många företag har ställt in eller skjutit upp ordrar. Det har lett till stora uppsägningar och varsel, vilket gör att många människor hamnar i en svår ekonomisk sits, säger hon.

Risk att utsättas för Covid-19 på jobbet

Även för de som har jobbet kvar, kan situationen vara svår. Ett problem är att arbetarna riskerar att exponeras för covid-19 på jobbet. Det finns inte skyddsutrustning och ibland står man tätt. Utanför fabriken förväntas arbetarna i vissa fall att köa för att komma in.

– Vi har fått information från Peru, som är en stor jordbruksexportör av bland annat sparris till Europa, om att det finns arbetsplatser där det helt saknas möjlighet till social distansering och att folk har blivit hotade med uppsägning om de inte kommer till jobbet, även om de är sjuka själva. Det finns ingen skyddsutrustning och man till och med dricker ur samma mugg, säger Linda Scott Jakobsson.

Dåliga bostäder ökar smittrisken

Både inom jordbrukssektorn och tillverkningsindustrin är det vanligt med trånga arbetarbostäder.

– Om man tittar på tillverkningsindustrin, där det förekommer många migrantarbetare, så bor man väldigt tätt. Det är kanske 25 personer i en sovsal. Man har ingen möjlighet att hålla distans, och kanske inte tillgång till varmvatten heller. Då utgör både boendet och ens arbete en risk. Migrantarbetare har också väldigt dålig tillgång till sjukvård om de skulle bli sjuka.

Långa arbetsdagar

Medan vissa branscher drabbats ekonomiskt av krisen, ser andra ett uppsving. Det handlar framför allt om de som tillverkar vårdutrustning av olika slag. Malaysia är det ledande tillverkningslandet av undersöknings- och kirurghandskar för vården, och ett land där det finns kända problem hos leverantörerna.

– Det finns rapporter om att övertiden har ökat och att man jobbar 12 och upp till 16 timmar om dagen. Vi har även sett att en engelsk tevekanal, Channel 4 News, har rapporterat om ett företag där de anställda tvingades arbeta väldigt mycket övertid, fick ogiltiga avdrag på lönen och inte betalt för den tid de stod i kö för att kontrollera om de hade feber, säger Linda Scott Jakobsson, och tillägger att den ökade efterfrågan på handskar kan leda till att tvångsarbetet ökar.

Oro hos Region Stockholm

Region Stockholm köper årligen in handskar för över 50 miljoner kronor, och har nyligen tagit fram ett nytt avtal för att försöka tvinga fram förbättringar för arbetarna. Kathleen McCaughey, strateg hållbara leveranskedjor på Regionen, är oroad över situationen.

Kathleen McCaughey.

– På grund av Covid-19 har många fabriksrevisioner inte ägt rum. Vi är i en knepig sits, för revisorerna får inte tillgång till fabrikerna, de släpps inte in på grund av smittorisken. Det är lite obehagligt, för vi vet att efterfrågan på handskar är hög och att det kan orsaka sämre arbetsvillkor, som mer övertid.

Har revisioner blivit inställda under våren?

– Ja, jag känner till några revisioner som skulle ha skett under våren som inte har ägt rum.

Men används inte lokala revisionsfirmor?

– Jo, det är praxis. Men även de är utomstående och tillåts inte komma in på fabrikerna. Blir någon smittad i en fabrik, då kan de vara tvungna att stänga. Så de är extremt stränga med utomstående, säger Kathleen McCaughey.

Även Swedwatch har indikationer på att revisioner ställs in.

– Jag har fått indikationer på att det är svårt att göra den typen av inspektioner. Det kan ju också vara lätt att skylla på det som leverantör – det är en risk att man använder covid-19 som en ursäkt, säger Linda Scott Jakobsson.

Problemen gäller även miljön

Hon tillägger att hållbarhetsproblemen i spåren av Covid-19 inte begränsar sig till arbetsrätt och mänskliga rättigheter.

– Flera länder har infört lättnader i lagstiftning eller regler kring lagstiftning för utsläpp och liknande. Till exempel har man gått ut och sagt att vissa kontroller inte kommer att genomföras under den här perioden för att försöka hålla igång ekonomin. Det gäller bland annat USA, Kina och Indonesien.

Vad kan man göra?

– Ta in Covid-19 i det generella systemet för Due Diligence av mänskliga rättigheter och miljö. Lägg inte arbetet med mänskliga rättigheter och miljö åt sidan tills pandemin är över. Det är det värsta man kan göra. Man måste informera sig om hur Covid-19 påverkar verksamhetens leverantörsled utifrån mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö och hantera riskerna utifrån det. Och följa utvecklingen, för det kan förändras snabbt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.