nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energisektorn får det allt tuffare

Sjunkande intäkter och delvis ökande kostnader har präglat den svenska energisektorn under en längre tid. Det är en trend som kommer att fortsätta, enligt en prognos från Sweco.

  • Annons 1

Flera energikällor står inför stora investeringar framöver samtidigt som prognoserna talar för fortsatt låga elpriser, enligt en rapport som Sweco skrivit på uppdrag av den parlamentariska Energikommissionen. De ska ta fram förslag på en ny politik för energiförsörjningen mellan 2025 till 2050,och Sweco har anlitats för att utreda förutsättningarna för olika kraftslag och vilka kostnader och intäkter de påverkas av.

– Vår utredning tydliggör de utmaningar som våra största energislag står inför. Alla kraftslag har en sak gemensam, en ansträngd ekonomi, fast i olika grader, säger Frank Krönert, energimarknadsexpert på Sweco.

Ekonomiska utmaningar

För kärnkraften väntar stora investeringar kopplade till ökade krav på säkerhet. Ett flertal svenska vattenkraftverk är gamla och behöver renoveras. Vindkraften har genomgått en snabb teknikutveckling som bidrar till ekonomiska utmaningar för tidiga investerare. Samtidigt har vi ett produktionsöverskott på energi i Norden idag som kommer att öka ytterligare, vilket har en elprisdämpande effekt.

Rapporten visar att det finns olika vägar att gå beroende på hur man vill att framtidens energiförsörjning ska se ut. Politiska styrmedel kommer att ha betydelse i de fortsatta vägvalen.

– Många aspekter påverkar vägvalen och utfallet. Långsiktigt handlar det om att ha ett effektivt kraftsystem med låga utsläpp och hög leveranssäkerhet till rimliga kostnader. Kortsiktigt handlar det till exempel om effektskatten på kärnkraft och fastighetsskatten på vattenkraft, säger Frank Krönert.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4