Energikartläggning ger mersmak

Industrier har mycket att tjäna på energikartläggning och det leder ofta till mersmak.
– När företagen får upp ögonen för hur lätt det går att minska slentrianslöseriet, vill de fortsätta, konstaterar Binella Vannesjö på Energimyndigheten.

Energikartläggning ger mersmak

Att gå igenom sitt företag för att hitta möjliga energibesparingar blir allt mer populärt. Fram till maj 2011 har sammanlagt 280 företag fått stöd för att energikartlägga sin verksamhet via Energimyndigheten.

– Intresset har överträffat våra förväntningar, säger Binella Vannesjö, handläggare på Energimyndigheten.

Företaget ESBE i småländska Reftele är ett av företagen som sökt stödet och i ett reportage i tidningen Energivärlden berättar de vilka resultat kartläggningen har gett. Företaget tillverkar ventiler och ställdon för värme och kyla och har med hjälp av energikartläggningen nu gått igenom sin fabrik.

– Bara de förändringar vi redan hunnit göra minskar energikostnaden med närmare 250 000 kronor varje år, säger Mikael Landahl.

Energikartläggningen visar på möjligheter att minska fabrikens energianvändning med 37 procent och halvera klimatpåverkan.

Binella Vannesjö på Energimyndigheten märker att energikartläggningen ofta blir startskottet för fler energisatsningar.

– När företagen får upp ögonen för hur lätt det går att minska slentrianslöseriet, vill de fortsätta. De vet att deras konkurrenskraft ökar om energikostnaderna minskar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.