Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Energideklarationer håller inte måtten

Riksrevisionens granskning visar att energideklarationernas införande är kraftigt försenat. Dessutom innehåller endast hälften av energideklarationerna några råd och kvaliteten varierar. Regeringen och Boverket får kritik för att de infört onödigt komplicerade regler och tillvägagångssätt. Swedac får en anmärkning för att deras kontroller fokuserar på att procedurer följs korrekt och mindre på att innehållet i deklarationerna är rätt.

– Staten kräver att fastighetsägare ska köpa energideklarationer. Därför är det viktigt att lagstiftningen är tydlig och enkel att följa. Det är regeringens ansvar att deklarationerna håller hög kvalitet. Det ökar chansen att energideklarationerna uppfyller sitt syfte på ett effektivt sätt, säger riksrevisor Claes Norgren.

Energideklarationerna bygger på ett EG-direktiv, men direktivet ger Sverige möjlighet att forma systemet. Det är regeringen, Boverket och Swedac som ska främja energibesparingar genom energideklarationer. Deklarationerna ska bland annat innehålla råd om hur byggnader kan bli mer energieffektiva.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.