Endast var fjärde svensk företagare är kvinna – så vänder vi trenden

Social hållbarhet Endast var fjärde företagare i Sverige är kvinna. Det är lägre än genomsnittet i EU. I en ny rapport presenterar nu intresseorganisationen Företagarna förslag på konkreta åtgärder för att Sverige ska komma i kapp.

Endast var fjärde svensk företagare är kvinna – så vänder vi trenden
Intresseorganisationen Företagarna presenterar förslag för att fler kvinnor ska starta och driva företag. Foto: Adobe Stock.

Sverige anses i många avseenden vara ett av världens mest jämställda länder. Men när det kommer till företagande och vem som startar och driver företag finns det en hel del utmaningar. 2022 var endast 28 procent av Sveriges företagare kvinnor, vilket är lägre än EU-genomsnittet som ligger på 33 procent.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det konstaterar intresseorganisationen Företagarna baserat på siffror från Ekonomifakta. I rapporten She can do it: Så får vi fler kvinnor att starta, driva och växa företag i Sverige presenterar de förslag på hur vi kan komma runt problemet.

– Det är dags att vi tar itu med de underliggande orsakerna till varför kvinnor inte startar företag i samma utsträckning som män, säger Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef på Företagarna i ett pressmeddelande.

Fakta

Företagarnas förslag för mer jämställt företagande i Sverige

  • Skattereduktion för nystartade företag: Gör första miljonen skattefri för att uppmuntra fler att våga ta steget till att bli företagare. 
  • Entreprenörskap som en röd tråd i utbildningssystemet: Inför krav på handlingsplaner för entreprenörskap och samverkan med näringslivet i skolorna. 
  • Raka rör i trygghetssystemen: Öppna upp för att beräkna sjukpenninggrundande inkomst (SGI) på historiska inkomster och tillåt företagare att driva företag under föräldraledighet. 
  • Enklare anställningsregler: Gör en översyn av LAS och andra arbetsrättsliga lagar för att underlätta för småföretag att anställa. 
  • Ökad transparens kring företagslån: Inför krav på statistik kring beviljade företagslån och andel beviljade lån för respektive kön. 

Källa: Företagarna.

Rapporten går också på djupet med vilka strukturella hinder det finns som skapar ojämlikheten inom svenskt företagande, så som föräldraledighet, löneskillnader och tillgång till finansiering. Därtill lyfter rapporten vikten av fler kvinnliga företagare för att skapa ekonomisk tillväxt och innovation.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste