En köpfri dag

Imorgon lördagen den 24 november firas Buy Nothing Day, En köpfri dag, runt om i världen. Syftet är att väcka engagemanget för minskad konsumtion.

Tanken är att inte köpa någonting under 24 timmar som symboliskt därför firas den 24 november. En köpfri dag sker i samband med Europa minskar avfallet-veckan som pågår för fullt. Det i sin tur är ett EU-projekt som pågår till på söndag och som genomförs för fjärde året. En köpfri dag ingår som en punkt under veckan och är tänkt att bidra till att öka medvetenheten om hur konsumtion belastar miljön. Aktuellt inte minst inför julhandeln som ständigt spås nya rekord.

– Vi upplever att stödet och förståelsen för minskad konsumtion har ökat kraftigt de senaste åren. Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Rik är inte den som har mycket – utan den som saknar lite, säger Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag i Sverige.

Den som vill medverka i En köpfri dag undviker helt enkelt att handla någonting under morgondagen. För den som har svårt att undvika inköp imorgon finns alla möjligheter att ha sin egen köpfri dag vid ett annat tillfälle, och så ofta man vill.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.