Djupa klyftor i Köpenhamn

– En bra överenskommelse är omöjligt, säger Nnimmo Bassey, ordförande för organisationen Friends of Earth och en av årets miljöhjältar, enligt Time magazine.

Djupa klyftor i Köpenhamn

Anledningen är att de stora utsläppsländerna inte är beredda att göra tillräckliga uppoffringar. Men att inget avtal är bättre än ett dåligt avtal håller han inte heller med om.

– Det är en bra slogan, men vi måste komma ihåg att klimatdebatten inte slutar med Köpenhamn. Det är viktigt att vi fortsätter diskussionerna och når gemensamma slutsatser allt eftersom, påpekar han. Det är upp till alla människor att jobba för ett bättre klimat.

Vill har Kyoto

Tidigare i veckan avstannade förhandlingarna och de afrikanska länderna lämnade förhandlingsbordet. Konflikten handlar om huruvida man skulle bygga vidare på Kyoto-avtalet eller bilda ett nytt avtal. Enligt Nnimmo Bassey är det en självklarhet att bygga vidare på Kyoto.

– Det tog otroligt lång tid att skapa avtalet. Att under dessa sista dagar skapa något helt nytt kommer att vara väldigt svårt. Varför inte bygga vidare på något vi redan kommit överens om och skapat tillsammans.

På frågan varför han tror att han blev utsedd till en av Time magazines miljöhjältar skrattar han och påpekar:

– Jag har ingen aning vad de såg i mig. Jag nominerade i alla fall inte mig själv.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.