De cyklar mest i Europa

Förra veckan var det europeiska trafikveckan, ett EU-initiativ för att sätta fokus på hållbara transporter. Här är några fakta du kan briljera med på fikarasten.

De cyklar mest i Europa

Det är EuropaPosten som sammanfattat några punkter kring hållbara transporter i Europa med anledning av europeiska trafikveckan som avslutades den 22 september. Här är en sammanfattning.

Visste du att…

…Amsterdam utsågs till världens cykelvänligaste stad 2011. Amsterdam kallas förresten ibland för Europas cykeltätaste storstad.

…300 000 människor i Europa om året beräknas dö i förtid på grund av dålig luft. Trafiken står för den största hälsofällan.

…Om europeerna cyklade istället för att ta bilen för tre av tio resor under sex kilometer skulle koldioxidutsläppen från vägtrafiken sänkas med 40 procent.

…München har den bästa kollektivtrafiken i en jämförelse med 23 städer. I ett annat test toppar Helsingfors listan. Genèves kollektivtrafik är punktligast.

…Nederländare cyklar mest. Danskarna kommer tvåa och svenskar på en sjunde plats.

…Personbilen står för drygt 72 procent av EU:s persontransporter. Bussar, tunnelbara och tåg står för 15,5 procent. Cykel fanns inte med i mätningen.

…Städer runt om i Europa har kommit överens om att cykelanvändningen ska öka. Målet är att öka cyklandets andel av de totala transporterna med minst 15 procent till 2020.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.