De blir kommissionärer för klimat och miljö

En helt ny post finns med på listan över tilltänkta EU-kommissionärer. Connie Hedegaard väntas bli klimatansvarig medan Janez Potočnik får miljöfrågorna på sitt bord.

De blir kommissionärer för klimat och miljö

När EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso presenterade förslagen på kommissionärer fanns ett nytt ansvarsområde med: klimatet.

Kandidat för den nyinrättade posten som klimatkommissionär är Danmarks klimat- och energiminister Connie Hedegaard, som just nu har fullt upp inför det kommande FN-toppmötet i Köpenhamn. På förslagslistan finns också slovenske Janez Potočnik, som sedan 2004 varit kommissionär med ansvar för vetenskap och forskning men som nu blir miljökommissionär.

Flera steg kvar

Men än är det inte helt klart med utnämningarna. Först ska kandidaterna svara på skriftliga utfrågningar i december, följt av utfrågningar i parlamentsutskotten 11-19 januari. Sedan väntar ett plenarsammanträde den 26 januari där parlamentsledamöterna måste godkänna kommissionen i sin helhet för att europeiska rådet slutligen formellt ska kunna utse kommissionärerna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.