Omnibus klart – här är förändringarna att ha koll på
Dagens M&U 27 februari 2025
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Strax efter lunchtid på onsdagen presenterade EU-kommissionen de så kallade Omnibusförslagen, som syftar till att förenkla unionens hållbarhetsregelverk. När EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis, med ansvar för handel, gick igenom förslagen bekräftades många av ändringar som tidigare läckt ut.
Omfattande förenklingar i flera centrala regelverk presenterades, däribland EU-taxonomin, CSRD och due diligence-lagen. Även CBAM, eller koldixoditullarna, berörs av förändringarna. Cirka 80 procent av företagen tas bort från rapporteringskraven. Kraven riktas i stället mot de största företagen med störst påverkan på miljö och människor. Samtidigt begränsas företagens ansvar för kontroll av leverantörsledet främst till direkta affärspartners.
EU-kommissionens förslag går nu vidare till förhandlingar mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsstater.
Läs ”Omnibusförslaget klart – 17 förändringar att ha koll på”
Förenkling eller ambitionssänkning – Så tycker experterna om Omnibus
Tre hållbarhetsexperter som intervjuas i Miljö & Utveckling har blandade reaktioner på Omnibusförslaget som EU-kommissionen presenterade på onsdagen. Josefin Borg, hållbarhetsexpert på Ramboll, instämmer med miljörörelsen och uttrycker oro för förslaget kan leda till en ambitionssänkning inom hållbarhetsarbetet.
Maria Mårtensson, senior hållbarhetsrådgivare på WSP, tror istället att förslagen kan vara positiva för svenska företag.
– Den minskade pressen på rapportering gör att svenska företag nu i stället får möjlighet att lägga mer resurser på konkret omställning, vilket fortsätter stärka resiliens och konkurrenskraft, säger hon.
Även Outi Alestalo på EY påpekar att många företag har oroat sig över den omfattande compliance-bördan och dess påverkan på deras möjlighet att fokusera på kärnverksamheten. Hon tror dock att balansen nu kommer att förbättras framöver.
Läs mer om experternas tankar kring Omnibusförslaget
Massiv kritik mot Omnibusförslaget
EU-kommissionens förslag om att drastiskt sänka ambitionsnivån i tre centrala hållbarhetslagar möts av massiv kritik från flera håll. Den ideella researchorganisationen Swedwatch menar att förslagen, om de blir till verklighet, kommer leda till att det blir svårare att ställa företag till svars i rättsprocesser, färre granskningar och att förslaget är ett allvarligt svek mot arbetstagare och lokalsamhällen världen över. WWF menar att paketet tagits fram snabbt och att civilsamhället har hållits utanför, vilket enligt organisationen gjort att stora företagslobbyister fått oproportionerligt inflytande.
Även den globala standardiseringsorganisationen Global Reporting Initiative, GRI, riktar skarp kritik mot förslagen. Att skära ner på CSRD menar organisationen är ett steg bakåt för att skapa ett mer konkurrenskraftigt företagande i Europa. Samtidigt anser GRI att förslagen väcker ”allvarliga frågor” om hur man uppnår ett klimatneutralt EU.
Läs: Massiv kritik mot omnibusförslaget
Verktyg: Nytt digitalt bibliotek för hållbarhetskrav vid upphandling
Sveriges regioner har skapat ett gemensamt digitalt bibliotek för hållbarhetskrav som ställs på leverantörer vid upphandling. Syftet är att öka tydligheten för marknaden och effektivisera regionernas arbete med hållbar upphandling.
Det nya biblioteket samlar bland annat regionernas kontraktsvillkor för hållbara leveranskedjor och specifika krav för produkter som sårvårdsartiklar, förpackningar och inkontinensprodukter. Under de kommande två åren planeras ytterligare krav för fler produktgrupper.
Regionernas kansli för hållbar upphandling påpekar att harmoniserade krav ger leverantörer bättre förutsägbarhet, samtidigt som regionerna kan genomföra samordnade avtalsuppföljningar och använda resurser mer effektivt.
Kraven och vägledningarna publiceras löpande på sajten hallbarupphandling.se.
Gå till biblioteket med hållbarhetskrav vid upphandling
Forskare: Så kan barn bidra till hållbar samhällsplanering
Dagens bilnorm gör att barnens perspektiv ofta hamnar i skymundan i den kommunala trafik- och samhällsplaneringen. Det konstaterar forskare från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.
– Idag saknas det kunskap om hur kommuner kan ta vara på barns perspektiv i trafik- och stadsplaneringen. Det finns kunskap om att det är viktigt, men ofta är det oklart hur det ska gå till rent konkret, säger Malin Henriksson, senior forskare på VTI, till Dagens M&U.
I en ny rapport ges nu råd till kommuner om hur barnens perspektiv kan integreras mer i olika projekt och beslut. Ett råd är att inkludera så kallade barnkonsekvensanalyser, BKA, som är ett sätt att omsätta barnkonventionen i praktiken.
Läs rapportens råd om hur barnens perspektiv kan inkluderas mer
EU:s gröna industristrategi här
EU-kommissionen har nu presenterat The Clean Indsutrial Deal som ska sätta spelplanen för en konkurrenskraftig och grön industripolitik i Europa. Kommissionen föreslår bland annat 100 miljarder euro i en ny stödfond för att öka konkurrenskraften och stabilitet inom regionens industri. EU vill med detta påskynda utfasningen av fossila bränslen samt trygga framtiden för tillverkningsindustrin. Därtill föreslår kommissionen tydligare hållbarhetskrav i offentlig och privat upphandling, samt ett tydligare fokus på cirkulär ekonomi.
Läs ”EU:s gröna industristrategi lanserad – här är strategins sex huvudpelare”