Bostadsbolag ska granska sina utsläpp

101 kommunala bostadsbolag ska gemensamt minska energianvändningen med 20 procent mellan 2007 och 2016. Nu lanserar de en standard för att beräkna utsläpp.

Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, driver Skåneinitiativet som bostadsbolagen gemensamma målsättning kallas.

– Utsläppen av växthusgaser måste minska. Därför har vi tagit fram en standard för hur beräkningar av de utsläppen ska gå till. Därför ställer vi också krav på att Svensk Fjärrvärme levererar korrekta uppgifter om utsläppen i respektive bränsle varje år, säger Per Holm, energiexpert på bransch- och intresseorganisationen Sabo.

Sabo vill att Svensk Fjärrvärme presenterar en individuell utsläppsfaktor för respektive fjärrvärmenät samt en förteckning på utsläppsfaktorer för respektive bränsle i fjärrvärmeproduktionen. Idag finns inga källor för beräkningar, bostadsbolagen gör olika och utfallet baseras på energileverantörernas uppgifter. De i sin tur använder olika metoder för att beräkna utsläppen.

– Bostadsbranschen behöver en standard för beräkningar av växthusgaser för att få bättre förståelse för och kontroll över sin klimatpåverkan. Våra medlemmar vill kunna kommunicera detta till kunder och ägare. Vår standard gör det också möjligt att jämföra olika bolag och olika fastigheter med varandra, säger Per Holm.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.