Kostnader för miljöskador hotar pensioner

Under 2008 orsakade de 3 000 största företagen i världen miljöskador för motsvarande cirka 15 000 miljarder kronor. Nu varnar en FN-studie för att miljökostnaderna kan hota våra framtida pensioner, skriver TT.

Kostnader för miljöskador hotar pensioner

Den totala kostnaden för miljöförstöringen i världen 2008 uppgick till 44 000 miljarder kronor. Det motsvarar 11 procent av den globala bruttonationalprodukten.

Kostnaderna för miljöskadorna översteg därmed de kostnader som drabbat pensionspararna i samband med finanskrisen, skriver Dagens Nyheter.

Och när pengarna placeras i fonder som investerar i företag som drabbas av stora miljökostnader kan våra framtida pensioner hotas, varnar rapporten för.

– Som ägare måste vi nu agera med ansvar för att ta tillvara våra kunders intressen, att ta tag i de riktigt stora hoten mot pensionernas värden, säger Carina Lundberg Markow, placeringsansvarig på Folksam, till DN.

Finanskrisen tvingade de europeiska bankerna att skriva ett regelverk där de måste avsätta pengar till framtida kriser, kallat Basel III.

– Kostnaderna för Basel III är dock små i jämförelse med de som väntar till följd av miljöskadorna, säger Carina Lundberg Markow till DN.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.