Miljöengagemang en fråga om kön?

Miljöarbete En ny undersökning från Ica visar att fler kvinnor än män ofta eller alltid väljer ekologiska matvaror framför andra alternativ. Även undersökningar gällande bilköp och klimatåtgärder visar att kvinnor ligger steget före.

Miljöengagemang en fråga om kön?
Stock.xchng

74 procent av kvinnorna väljer ofta eller alltid ekologiskt. Bland män ligger siffran på 67 procent. Totalt säger 3,4 procent att de alltid väljer ekologiska alternativ framför andra medan 4,2 procent aldrig gör det, visar Icas undersökning.

Viljan att köpa ekologiska matvaror varierar inte bara med kön utan även med ålder, livsfas och var man bor. Gifta eller sambos handlar mer ekologiskt än ensamstående. Och skillnaderna syns även i olika delar av landet. I Stockholm uppger 83 procent att de ibland, ofta eller alltid handlar ekologiskt medan motsvarande siffra i Skåne och Västra Götaland är 65 procent. Nedbrutet på ålder visar undersökningen att personer mellan 35 och 39 år har högst vilja att köpa ekologiska matvaror.

På frågan om varför man väljer ekologiskt svarar 41 procent att ekologiska varor känns ”renare” och innehåller mindre kemikalier. Frukt och grönt och mjölk är de varukategorier som toppar.

Mindre utsläpp och mer miljömedvetna

Men det är inte bara vid köp av matvaror som det visar sig finnas skillnader mellan kvinnor och män. Den årliga sammanställningen av nya bilars klimatpåverkan från Trafikverket och Konsumentverket visar att svenskar idag i större utsträckning än tidigare köper koldioxidsnålare bilar och det är kvinnorna som oftast gör det bränslesnålare valet. Det skiljer nästan tio gram per kilometer, 131 gram per kilometer för kvinnornas bilar jämfört med 140 gram per kilometer för männens, enligt EU:s beräkningsmetod. Även förra årets sammanställning pekar i samma riktning, det är kvinnorna som banar väg för mindre utsläpp.

Även en äldre undersökning från Trygg-Hansa visar att varannan svensk är oroad över klimatförändringarna, men när det gäller att vidta åtgärder ligger kvinnor ett steg före. Kvinnor och äldre personer är bäst på att minska sin elförbrukning, källsortera och handla ekologiskt, visar undersökningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.