nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lena Hök, hållbarhetschef på Skanska. FOTO: Skanska

”Vi har länge siktat framåt och bidragit med innovationer”

Möt Lena Hök, hållbarhetschef på Skanska, som i Miljö & Utvecklings nya karriärföljetong berättar om vad hon gör på jobbet.

  • Annons 1

Du har nyss börjat på Skanska – hur ska du driva företagets hållbarhetsarbete vidare?

– Skanska har redan kommit långt vad gäller vårt hållbarhetsarbete. Jag ser fram emot att tillsammans med mina medarbetare driva vidare arbetet och ta ett ännu större kliv i hur vi kan lösa kundernas behov kopplat till hållbarhet, säger Lena Hök.

Ni toppar Sustainable Brand Index B2B-lista som det mest hållbara företaget. Hur kommer det sig?

– Vi har länge siktat framåt och bidragit med innovationer, vilket jag tror att kunderna uppmärksammat. Sedan har vi agerat inom både den miljömässiga och sociala delen av hållbarhet.

Vad har du på ditt bord just nu?

– Först och främst ska jag lära känna organisationen i alla dess delar. Marknaden har mognat efter Parisavtalet, vilket har gjort att en och samma Business to Business-kund exempelvis kan ställa samma krav oavsett om vi bygger ett kontor åt dem i Polen, Sverige eller England.  

Vilka skulle du säga är de största hållbarhetsutmaningarna inom byggbranschen?

– Det är viktigt att arbeta med frågeställningar som rör säkerhet, affärsetik och miljöarbete. Vi är med och bygger samhället och ska därför bidra till en ökad resurseffektivitet, klimatneutrala lösningar och ett cirkulärt tänk. En viktig fråga är även hur vi bygger socialt hållbara samhällen som är inkluderande.

Vad minns du mest från dina år på Skandia?

– Jag är otroligt tacksam att jag fick vara med i en så spännande tid i finansbranschen, där hållbarhet gick från att vara något för enskilda fonder till att bli integrerat i investerarnas analyser. Omställningen skedde mycket snabbare än vad jag hade kunnat förutse. En hel bransch fick steppa upp väldigt snabbt och lägga om sina processer. På bara några månader började över 100 investerare mäta koldioxidutsläpp. Det sätter tryck på hela näringslivet när finansbranschen agerar.

Skanska mest hållbara bolaget – när jättarna får bestämma

Etiketter:,

Kommentarer

1 reaktion till “”Vi har länge siktat framåt och bidragit med innovationer””

  1. Rafael Ospino skriver:

    Vi får önska Lena Hök lycka till på vägen. För det behövs. Artikelförfattaren väljer att lyfta fram den föga vetenskapliga rapport som ett litet undersökningsbolag släpper på en enkät de utfört genom att ringa ett antal individer och fråga om hur de bedömde ett antal stora företag ur hållbarhetssynpunkt.
    Som av en händelse släppte MISUM (Mistra Center for Sustainable Markets) vid Handelshögskolan i Stockholm en studie om hur börsnoterade bolag ur hållbarhetssynpunkt presterade i verkligheten jämfört med hur de framställde sig. Rapporten heter ”Walking the talk”. Medan stora delar av näringslivet insett att det måste till en samstämminghet mellan snack och verkstad har just Skanska placerat sig i ensamt majestät i den periferi där det är mest ”talk the talk” och mindre ”walk the walk”. I förra rapporten var de bara mediokra, men i denna vetenskapliga undersökning särskiljer de sig genom att gå i motsatt riktning mot den stora klungan och hamnar i särställning i kategorin Talkers. Tyvärr bevisar väl detta bara att grönmålning är oerhört lönsamt. Uppenbarligen fungerar strategin, vanligen kallad att ”kommunicera hållbarhet” även när det gäller makthavare, inklusive den tredje statsmakten. Eftersom media fortsätter spela med kommer ingen bättring att ske – det visar ju inte minst MISUM-rapporten.
    https://www.hhs.se/en/about-us/news/News-from-MISUM/2017/the-walking-the-talk-report/

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.