”Vi har länge siktat framåt och bidragit med innovationer”

Karriär Möt Lena Hök, hållbarhetschef på Skanska, som i Miljö & Utvecklings nya karriärföljetong berättar om vad hon gör på jobbet.

”Vi har länge siktat framåt och bidragit med innovationer”
Skanska

Du har nyss börjat på Skanska – hur ska du driva företagets hållbarhetsarbete vidare?

– Skanska har redan kommit långt vad gäller vårt hållbarhetsarbete. Jag ser fram emot att tillsammans med mina medarbetare driva vidare arbetet och ta ett ännu större kliv i hur vi kan lösa kundernas behov kopplat till hållbarhet, säger Lena Hök.

Ni toppar Sustainable Brand Index B2B-lista som det mest hållbara företaget. Hur kommer det sig?

– Vi har länge siktat framåt och bidragit med innovationer, vilket jag tror att kunderna uppmärksammat. Sedan har vi agerat inom både den miljömässiga och sociala delen av hållbarhet.

Vad har du på ditt bord just nu?

– Först och främst ska jag lära känna organisationen i alla dess delar. Marknaden har mognat efter Parisavtalet, vilket har gjort att en och samma Business to Business-kund exempelvis kan ställa samma krav oavsett om vi bygger ett kontor åt dem i Polen, Sverige eller England.  

Vilka skulle du säga är de största hållbarhetsutmaningarna inom byggbranschen?

– Det är viktigt att arbeta med frågeställningar som rör säkerhet, affärsetik och miljöarbete. Vi är med och bygger samhället och ska därför bidra till en ökad resurseffektivitet, klimatneutrala lösningar och ett cirkulärt tänk. En viktig fråga är även hur vi bygger socialt hållbara samhällen som är inkluderande.

Vad minns du mest från dina år på Skandia?

– Jag är otroligt tacksam att jag fick vara med i en så spännande tid i finansbranschen, där hållbarhet gick från att vara något för enskilda fonder till att bli integrerat i investerarnas analyser. Omställningen skedde mycket snabbare än vad jag hade kunnat förutse. En hel bransch fick steppa upp väldigt snabbt och lägga om sina processer. På bara några månader började över 100 investerare mäta koldioxidutsläpp. Det sätter tryck på hela näringslivet när finansbranschen agerar.

Skanska mest hållbara bolaget – när jättarna får bestämma

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.