Utveckling förutsättning för export

Satsningarna på export av svensk miljöteknik ökar, men insatserna är ofta många och svaga. Enligt Jonas Törnblom, informationsansvarig på Envac Centralsug behöver man samla insatserna och främja miljöteknikutvecklingen på hemmaplan.

En av de senaste många satsningarna på svensk miljöteknikexport är Swentech, (Swedish Environmental Technology Council), ett nationellt miljöteknikråd som ska samordna Sveriges insatser inom miljöteknik, miljödriven affärsutveckling och miljöteknikexport. De ska också utveckla och informera om branschens relationer och aktiviteter.

Lätt sprida för tunt

Att miljöteknikexporten uppmärksammas är i och för sig positivt men det finns samtidigt en uppenbar risk att resurserna sprids alltför tunt, menar Jonas Törnblom som är informations- och marknadsansvarig på Envac Centralsug AB och som suttit med i referensgruppen i den senaste Swentech-utredningen. Mångfalden av olika miljöexportsatsningar gör att företagen tappar överblicken och att enskilda satsningar blir för svaga.

– Det är bättre att stärka de organisationer som finns och fungerar bra. Om man nu vill skapa nya organisationer är det bättre att göra det inom områden som idag ingen har resurser eller kompetens att ägna sig åt, konstaterar han.

Samlar man inte resurserna finns det en risk att Sverige inte hänger med i utvecklingen som går i rasande takt i många andra länder. Inte minst Kina utvecklar sitt kunnande inom miljöteknikområdet med en imponerande hastighet. Många svenskar och politiker är av uppfattningen att Sverige är ledande inom miljöteknik och miljökunnande. På många områden är vi det fortfarande. På många andra inte längre, enligt Jonas Törnblom.

– För att Sverige skall kunna hänga med och även i fortsättningen kunna exploatera sitt goda rykte och renommé inom området behövs en samling av våra nationella resurser. Därför bör det nystartade Swentech se som sin huvuduppgift att främja miljöteknikutvecklingen på hemmaplan, säger Jonas Törnblom.

Stora möjligheter

Genom en framsynt miljö- och hållbarhetspolitik som tar hänsyn inte bara till det lokala behovet, utan även ser företagens möjligheter att exportera tekniker och lösningar till andra länder har Sverige stora förutsättningar att flytta fram sina positioner inom miljöteknikområdet, tror Jonas Törnblom och nämner Ericssons och Nokias framgångar som exempel. De bottnade i en framsynt avreglering av telekommarknaden.

Det är dessutom viktigt att informera kommuner och landsting om betydelsen av att ställa rätt krav. Engagera och motivera politiker och tjänstemän att i högre grad marknadsföra svensk miljöteknik och erbjuda kunskapsutbyte i kontakter med andra länder, menar Jonas Törnblom. En annan viktig uppgift är att informera svenska kommuner om EU-program inom miljö- och hållbarhetsområdena och initiera EU-finansiering av satsningar som kan komma kommuner och landsting samt svenska företag till godo.

Ingen gör detta

Men det här är arbetsuppgifter som ingen idag har resurser att utföra. Exportrådet gör ett utmärkt jobb i att främja svensk miljöteknikexport. Så även de många regionala nätverken runt om i landet. Men någon måste se till att det finns förutsättningar för utveckling av nya produkter och tjänster, menar Jonas Törnblom. Ger hemmamarknaden inte rätt förutsättningar för rätt produktutveckling så kommer Sverige att tappa både innovativitet och internationellt renommé på området.

– Svenska miljöteknikföretag behöver lyckade och framstående referenser på hemmaplan. Lyckas vi med att få den den svenska resursbasen, från offentlig sektor till högskolor och företag, att ställa rätt miljökrav krav på produkter och tjänster har vi ypperliga förutsättningar att även i framtiden exploatera vårt goda rykte på en snabbt växande internationell marknad.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste