Sverige bäst på jämställdhet

Arbetsmiljö Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

EU:s jämställdhetsindex rankar jämställdheten i Europas olika länder på en skala upp till 100, som motsvarar full jämställdhet. I de senaste siffrorna får Sverige ett betyg på 82,6, följt av Danmark och Finland som landar på ett index på 76,8 respektive 73,0. EU-snittet ligger på 66,2, rapporterar Europaportalen

Det är framför allt inom områden som hälsa, hushållsarbete och ledarskap som den svenska jämställdheten ligger i topp. När det gäller ekonomisk jämställdhet och utbildningsnivå ligger Sverige på andra plats.

En stor utmaning i jämställdhetsfrågan rör flyktingar och migranter. I EIGE:s rapport konstaterar institutet att jämställdheten generellt är lägre bland migranter och det gäller även Sverige.

Överlag har jämställdheten inom EU ökat de senaste åren, men det går långsamt. På tio år har snittet stigit drygt fyra punkter från 62,0 till 66,2.

– Tidigare hade EU-kommissionen en strategi för jämställdhet. Det har man inte längre, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i en kommentar till Europaportalen.

Tio i topp EU:s jämställdhetsindex

  1. Sverige 82,6
  2. Danmark 76,8
  3. Finland 73,0
  4. Nederländerna 72,9
  5. Frankrike 72,6
  6. Storbritannien 71,5
  7. Belgien 70,5
  8. Irland 69,5
  9. Luxembourg 69,0
  10. Slovenien 68,4

Årets ranking gäller för mätningar för 2015. Se hela listan på Europaportalen

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.