Svenska forskare ska lösa PFAS-gåtan

Kemikalier Det finns ett stort kunskapsglapp kring hur mycket PFAS som släpps ut vid avfallsförbränning. Det ska nu ett svenskt projekt försöka hitta svaret på.

Svenska forskare ska lösa PFAS-gåtan
Högdalenverket. Foto: Wikimedia commons.

I ett nytt forskningsprojekt ska IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med tre energi- och avfallsbolag försöka ta reda på hur mycket av de så kallade evighetskemikalierna PFAS som sprids från avfallsförbränningsanläggningar.

Då det har saknats metoder att mäta PFAS i rökgaser är det ett hittills relativt outforskat område. Baserat på försök i laboratorier antar man att PFAS förbränns vid tillräckligt höga temperaturer, men inte vad som sker i full skala.

– Det behövs mer kunskap om PFAS och vad som händer med ämnena vid förbränning. Genom det här projektet hoppas vi få det och dessutom praktisk erfarenhet av hur mätning av PFAS i rökgaser ska kunna gå till, säger Åsa Benckert vid Umeå Energi, som också är ordförande i Avfall Sveriges emissionsgrupp i ett pressmeddelande.

Två av de nya mätmetoderna står den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA, bakom. Parallellt ska man testa en metod som forskare vid Umeå universitet har tagit fram.

– På sikt kan det tänkas att man implementerar någon form av krav från myndighetshåll på förbränningsanläggningar när det gäller kontroller av dessa ämnen. Projektet kommer förhoppningsvis hjälpa myndigheter att avgöra om de här metoderna är tillräckligt pålitliga för att använda i det syftet, avslutar Johan Strandberg

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.