Sot på schemat i Luxemburg

Igår träffades EU:s miljöministrar i ett rådsmöte i Luxemburg. Miljöminister Andreas Carlgren tog då upp vikten av kraftfulla utsläppsminskningar av kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar.

Sot på schemat i Luxemburg

Exempel på kortlivade luftföroreningar är sotpartiklar, ozon och metan. Trots att dessa inte har lika lång livslängd som till exempel koldioxid har de ändå en negativ effekt på klimatet. Sverige vill nu att rådet och kommissionen ska ta med de kortlivade klimatpåverkande ämnena i den framtida miljöpolitiken. Speciellt med tanke på att en revision av EU:s luftstrategi är på gång.

– Med åtgärder som minskar klimatpåverkan från kortlivade ämnen kan uppvärmningen begränsas snabbare, klimatet skyddas på kort sikt och chanserna ökar att vi kan begränsa jordens medeltemperaturökning till maximalt två grader Celsius. Att minska utsläppen av långlivade växthusgaser och samtidigt minska utsläppen av kortlivade klimatpåverkande ämnen är två parallella spår som måste följas samtidigt för att klara klimatutmaningen, säger Andreas Carlgren i ett pressmeddelande från miljödepartementet.

Utsläppen av de kortlivade klimatpåverkande ämnena som även kallas short lived climate forcers, SLCF, sker överallt men är stora framförallt i Afrika och Asien där mycket sot bildas vid matlagning på grund av att många eldar med biomassa. Bättre spisar till utvecklingsländer ses därför som en viktig fråga för att minska miljöpåverkan.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste