Smutsigt spel för GMO i Europa

GMO-företagen vet att GM-grödor ökar kemikalieanvändningen i jordbruket och orsakar superogräs och resistenta skadedjur, men det hindrar dem inte från att lobba i Europa.

Smutsigt spel för GMO i Europa

I dag odlas 23 procent mindre genmodifierade grödor, GM-grödor i Europa än under 2008 och nu har Europas största och mest inflytelserika grupp för bioteknikindustrin, EuropaBio gett sig i kast med att rekrytera europeiska högprofiler för att vända opinionen i Europa. I EuropaBio ingår bland andra storföretag som Monsanto och Bayer. Enligt läckta dokument från ett Bryssel-baserat PR-företag som Guardian tagit del av har EuropaBio sökt tio personer som ”GMO-ambassadörer.” Enligt dokumenten ska bland andra Sir Bob Geldof, kansler vid universitetet i Oxford, BBC:s styrelseordförande Lord Patten, irländska före detta EU-kommissionären och kronjursiten (i Sverige motsvarande justitiekansler) David Byrne och möjligen även FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan visat intresse för att bli ambassadörer.

Förnekar inblandning

Ambassadörerna skulle inte få någon direkt betalning, men lobbyisterna har erbjudit sig att skriva, granska och publicera artiklar i deras namn, arrangera intervjuer och uttalanden i Financial Times och i andra internationella medier och även låta ambassadörerna göra uttalanden vid större konferenser. Ambassadörerna kommer dessutom att presenteras för europaparlamentariker och andra europeiska högprofiler för att plädera för GMO inom EU.

De flesta som Guardian kontaktat för en kommentar förnekar samröre med EuropaBio. En taleskvinna för BBC bekräftar att Lord Patten har fått ett erbjudande från EuropaBio, men att han avböjt med hänvisning till att det inte vore förenligt med hans uppdrag som styrelseordförande.

Christopher Flores vid Aspect Consulting i Bryssel, som skrivit dokumenten beklagar att Guardian fått del av dem och säger att EuropaBio experimenterar med olika möjligheter med olika personer för att nå ut till en bred internationell publik.

De tio ambassadörerna är en del av en sexmånaderskampanj som slutar med en middag med EU-politiker i maj. Kampanjen startar i november med ett brev som publiceras i Financial Times som ambassadörerna förväntas skriva under. I ett utkast till brevet står det att ”Vi måste skaka av oss självbelåtenheten och välkomna de bästa processerna för mat- och jordbruksproduktion. Vi måste ta tag i potentialen hos alla tillgängliga teknologier som för oss dit och ingen teknologi borde bli förskjuten på grund av en första emotionell reaktion eller desinformation – bioteknik inom jordbruket inkluderat. Vi vill producera mer mat i Europa, se efter miljön och hjälpa våra grannar i andra delar av världen, så är det inte dags att tänka om vad gäller GMO?”

Vill splittra grön opposition

Lobbyisterna verkar också vilja splittra den gröna oppositionen i Europa, som sedan långt tillbaka varit mycket skeptisk till industrins argument: ”Ett antal äldre miljöaktivister inom frivilligorganisationerna är väldigt kritiska till den dogmatiska och radikalt negativa inställning till GMO som många miljöaktivister har. Vi kommer att bjuda in en panel av GMO-positiva miljöaktivister till Bryssel för ett arrangemang kring GMO-hållbarhet.”

Enligt dokument från WikiLeaks pressar USA:s diplomater regeringar världen över att acceptera GMO och enligt Global Citizens Report on the State of GMOs har bioteknikföretagen som enbart sysslar med matproduktion spenderat över 22 miljoner dollar på politiska kampanjer sedan 2009.

Bakgrund

GM-grödor utgör nu tio procent av det globala jordbruket och två sorters GM-grödor odlas i stor skala, en som tål bekämpningsmedel, så kallad herbidcidreistent och en instektsresistent med inbyggt insektsgift. GM-grödorna uppfanns av amerikanska företag som tillverkar bekämpningsmedel och de äger rättigheterna till grödorna som nu odlas till över 90 procent i fyra länder, Kanada, USA, Brasilien och Argentina. 80 procent av GM-fröna som säljs varje år ägs och säljs av ett företag, Monsanto, som dominerar GMO-industrin och den globala fröindustrin. Mest odlas bomull, soja, majs och raps. När GM-grödorna kom ut på marknaden för 14 år sedan beskrevs de som en revolution för jordbruket som skulle ge större avkastning jämfört med konventionella grödor och minska kemikalieanvändningen. Avkastningen har dock visat sig bli lika stor eller mindre jämfört med konventionella grödor, kemikalieanvändningen har ökat och GMO-företagen har erkänt att deras två vanligaste grödor, herbidicidresistenta och insektsresistenta leder till superogräs och resistenta insekter.

I Europa har säkerheten hos GM-grödorna starkt ifrågasatts och EU har tidigare vägrat importera GMO och gått i handelskrig med USA. Idag har EU världens mest strikta regelverk för GMO. Kritikerna menar att GM-grödor utgör ett hot mot ekologisk mångfald och att när de väl släppts ut i naturen går de inte att återkalla. Det finns också farhågor om att mänsklig konsumtion av GM-grödor kan orsaka allergiska reaktioner och på sikt orsaka sjukdomar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.