nr-logo

Hållbarhet i praktiken

SKF och Chalmers samarbetar om hållbarhet

SKF och Chalmers inleder ett tätare samarbete kring hållbarhetsforskning inriktad mot konkreta industriproblem. Idag inviger de ett nytt gemensamt forskningscentrum.

  • Annons 1

Hur kan gamla lager återvinnas på klokaste sätt? Hur kan industriföretag stötta innovativt småföretagande i fattiga områden, exempelvis i Afrika, kring förnybar energiproduktion och smart energiutnyttjande? Och hur får man ett företags samlade agerande, ja, hela värdekedjan, att genomsyras av livscykelperspektiv?

Det är några av de frågor som forskarna i det nybildade forskningscentrumet SKF-Chalmers University Technology Centre for Sustainability försöker finna svar på. Samarbetet sträcker sig minst fem år framåt. Syftet är att leverera banbrytande och industrifokuserad forskning inom hållbarhet, som är ett kärnområde för både SKF och Chalmers.

De första resultaten väntas redan hösten 2013.

Centrumet är placerat vid Avdelningen för miljösystemanalys på Institutionen för energi och miljö, och leds av professor Ann-Marie Tillman:

– Miljö- och hållbarhetfrågorna är utmanande, och kräver att forskare och praktiker arbetar tillsammans i former där vi lär av varandra. Då kan forskningen vara direkt nyttig för SKF, samtidigt som den ger mer generell kunskap som andra forskare kan bygga vidare på, och som andra företag kan dra nytta av. Samarbetet inom centrumet gynnar den här sortens arbetsformer tack vare SKF:s stora engagemang, säger Ann-Marie Tillman.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.