nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skeptisk Hedegaard uttalar sig efter Bonn

Resultaten från klimattoppmötet som avslutades i Bonn i förra veckan imponerar inte.
– Vi har inte råd med att några vill backa från vad vi kom överens om i Durban för bara fem månader sedan, konstaterar EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard i ett uttalande.

  • Annons 1

De senaste två veckorna har världens klimatförhandlare träffats i Bonn för första förhandlingsomgången efter klimatmötet i Durban 2011. Tjänstemännen har haft som mål att ta fram en arbetsplan för ett globalt rättsligt bindande överenskommelse som kan träda i kraft senast 2020. Förhoppningen är att ett sådant avtal ska kunna ratificeras i Doha i slutet av året då nästa stora toppmöte sker.

Men resultaten från mötet imponerar inte.

Få länder utanför Europa har överhuvud taget velat diskutera en lagligt bindande andra åtagandeperiod utan är villiga att delta endast med frivilliga förpliktiganden.

– Försöken att hålla tillbaka förhandlingarna har varit väldigt tidskonsumerande under de senaste två veckorna, framförallt har vi diskuterat tillvägagångssätt och inte innehåll, konstaterar EUs klimatkommissionär Connie Hedegaard och fortsätter:

– Det är tråkigt att konstatera att klimatförhandlingarna i den här takten inte kommer att kunna leverera några nödvändiga resultat i Doha, det är verkligen inte i någons intresse.

Höga utsläppsnivåer

Samtidigt med toppmötet har International Energy Agency (IEA) presenterat preliminära siffror för 2011 års utsläpp. De globala utsläppen nått sina högsta nivåer någonsin. Siffrorna gäller koldioxidutsläppen som uppstått vid förbränning av kol, olja och gas. Sammanlagt släpptes då 31,6 gigaton ut, en ökning med 1 gigaton, eller 3,2 procent jämfört med föregående år.

Till nyhetsbyrån reuters kommenterade IEA:s chefsekonom, Fatih Birol de nya siffrorna så här:

– Trenden passar perfekt i linje med en temperaturhöjning på sex grader, något som kommer att få förödande konsekvenser för planeten.

Så här skriver FNs klimatchef Christina Figueres på Twitter den 24 maj.

@IEA warns door to 2°C trajectory about to close. Gvts cannot afford 2 delay implementing agreed #climateaction http://bit.ly/Jf8xUZ #UNFCCC.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.