Skeptisk Hedegaard uttalar sig efter Bonn

Resultaten från klimattoppmötet som avslutades i Bonn i förra veckan imponerar inte.
– Vi har inte råd med att några vill backa från vad vi kom överens om i Durban för bara fem månader sedan, konstaterar EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard i ett uttalande.

Skeptisk Hedegaard uttalar sig efter Bonn

De senaste två veckorna har världens klimatförhandlare träffats i Bonn för första förhandlingsomgången efter klimatmötet i Durban 2011. Tjänstemännen har haft som mål att ta fram en arbetsplan för ett globalt rättsligt bindande överenskommelse som kan träda i kraft senast 2020. Förhoppningen är att ett sådant avtal ska kunna ratificeras i Doha i slutet av året då nästa stora toppmöte sker.

Men resultaten från mötet imponerar inte.

Få länder utanför Europa har överhuvud taget velat diskutera en lagligt bindande andra åtagandeperiod utan är villiga att delta endast med frivilliga förpliktiganden.

– Försöken att hålla tillbaka förhandlingarna har varit väldigt tidskonsumerande under de senaste två veckorna, framförallt har vi diskuterat tillvägagångssätt och inte innehåll, konstaterar EUs klimatkommissionär Connie Hedegaard och fortsätter:

– Det är tråkigt att konstatera att klimatförhandlingarna i den här takten inte kommer att kunna leverera några nödvändiga resultat i Doha, det är verkligen inte i någons intresse.

Höga utsläppsnivåer

Samtidigt med toppmötet har International Energy Agency (IEA) presenterat preliminära siffror för 2011 års utsläpp. De globala utsläppen nått sina högsta nivåer någonsin. Siffrorna gäller koldioxidutsläppen som uppstått vid förbränning av kol, olja och gas. Sammanlagt släpptes då 31,6 gigaton ut, en ökning med 1 gigaton, eller 3,2 procent jämfört med föregående år.

Till nyhetsbyrån reuters kommenterade IEA:s chefsekonom, Fatih Birol de nya siffrorna så här:

– Trenden passar perfekt i linje med en temperaturhöjning på sex grader, något som kommer att få förödande konsekvenser för planeten.

Så här skriver FNs klimatchef Christina Figueres på Twitter den 24 maj.

@IEA warns door to 2°C trajectory about to close. Gvts cannot afford 2 delay implementing agreed #climateaction http://bit.ly/Jf8xUZ #UNFCCC.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.