Så lyckades de minska matsvinnet

Bjurhovdaskolan i Västerås har minskat matavfallet i skolrestaurangen med 49 procent. Nu har de prisats av EU. Och framgångsreceptet är förändrat beteende hos eleverna.

Europa minskar avfallet är ett EU-projekt som har pågått en vecka i november sedan 2009. Under denna vecka anordnas aktiviteter runt om i Europa för att betona vikten av att förebygga uppkomsten av avfall och minska halterna av farliga ämnen i avfall. Nationell samordnare är Avfall Sverige och varje år delar EU-sekretariatet sedan ut pris för bästa projekt inom olika kategorier. Nu har Bjurhovdaskolan i Västerås prisats för sitt projekt under 2011.

Skolrestaurangen som tar emot 400 elever i åldern 6 till 11 år har sedan några år tillbaka arbetat för att minska mängden matavfall och började göra mätningar. När mätningen började hamnade cirka elva kilo mat i soporna varje dag. Det blir nästan 2 000 kilo på ett år. För att förändra beteendet införde skolan ett belöningssystem för att motivera både elever och personal att kasta mindre.

Ett genomskinligt rör sattes på plats i matsalen. För varje dag som mindre än elva kilo mat kastades lades en lika stor mängd kulor i röret. Resultatet presenteras också på en whiteboard och rapporteras via skolans internradio en gång i veckan. Efter fyra veckor var röret fullt och matavfallet hade minskat till drygt fem kilo, cirka 49 procent.

Röret togs efter projektet bort, men resultatet har stått sig. Anledningen tror man beror på bättre medvetenhet och ett förändrat beteende.

– Bjurhovdaskolan har visat fantastiska resultat, som är långsiktiga och enkelt kan tillämpas på många andra skolor, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige. Flera skolor är engagerade i liknande projekt och vi hoppas på ännu fler när nästa Europa minskar avfallet-veckan går av stapeln, den 17-25 november 2012.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.