nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Soptipparna blir renare

Skärpt lagstiftning för deponier har gett lägre miljöpåverkan. Men metaller i lakvattnet är den nya knäckfrågan, visar doktoranden Hanna Modin i sin avhandling.

  • Annons 1

Tuffare miljölagstiftning har bland annat inneburit att andelen matavfall och organiskt material enbart får vara tio procent av det totala avfallet som går på deponi. Det har varit positivt för miljön, konstaterar doktoranden Hanna Modin vid Lunds universitet som utvärderat den skärpta lagstiftningen i sin avhandling. Det minskar skadliga näringsämnen och andra syreförbrukande ämnen som kan resultera i bottendöd i sjöar.

– Detta är jättebra! Denna del av lagstiftningen har lyckats, säger hon i ett pressmeddelande.

Mer metaller

Dock menar Hanna Modin att det finns en baksida. Det organiska materialet bidrar nämligen till att göra deponierna syrefria och hindrar metaller från att rinna ut i lakvattnet. Nu förbrukas troligen det organiska materialet snabbare, vilket gör att metallerna läcker ut.

– Nu när vi löst ett problem bör vi fokusera på metallerna. Vi måste veta hur de lakas ut ur deponin och ur reningen bör gå till.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4