Så kan militärtänk bidra till det globala klimatarbetet

Klimat I kampen mot klimatförändringen krävs det samarbete på bred front. Nu visar en ny rapport hur satellitteknik och AI som används inom den militära underrättelsetjänsten kan hjälpa till att minska utsläppen.

Så kan militärtänk bidra till det globala klimatarbetet
En ny rapport tar fasta på hur militära tekniker kan bidra till att minska klimatutsläppen. Foto: Adobe Stock.

För att nå nettonollutsläpp till 2050 krävs det att industrier halverar sina utsläpp till 2030, samt att förlusten av biologisk mångfald stoppas och vänds. För att klara det krävs det att vi på ett bättre sätt förstår källan till utsläppen, och effekterna av insatserna vi gör för att minska dem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det går åt fel håll, men en positiv sak är den transparens som olika verktyg för artificiell intelligens, AI, och satelliter kan ge företag och myndigheter. Det menar konsultbolaget Oliver Wyman som i samarbete med försvarsleverantören BAE System tagit fram en rapport som analyserar så kallade miljösmarta lösningar.

Det handlar bland annat om hur satellitbaserad fjärranalys och AI som används inom den militära underrättelsetjänsten kan hjälpa företag och myndigheter att minska sina utsläpp.

För att komma dit menar de att det krävs att man använder alla verktyg som finns. Genom att kombinera data som samlas in med fjärranalys och maskininlärning med avancerade analysmetoder som utvecklats av militären, menar de att det kan skapas en effekt som kan leda till exponentiella klimat- och miljövinster.

Rapporten lyfter också att det kan hjälpa till i skapandet av en ny slags marknadsvaluta, som bistår med tillförlitliga data om beslut som krävs för att nå en värld med nettonollutsläpp.

Vidare konstaterar rapporten att den typen av miljöinformation kan ge företag en fullständig förståelse för hur deras värdekedja påverkar miljön på olika sätt, samt visa var de är som mest sårbara.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.