Så kan du bli mönsterkommunen Grön-köping

Göteborg, Lidköping och Växjö har chansen att bli utsedd till Nordisk Energikommun 2011. Dessutom har Naturskyddsföreningen receptet på den klimatsmarta kommun.

Så kan du bli mönsterkommunen Grön-köping

De tre kommunerna valdes ut av åtta sökande och går nu vidare i tävlingen. Samtliga nordiska länder kommer i dagarna att offentligöra sina kommuner. Göteborgs bidrag kallas Railport – godstågpendlar till Göteborgs hamn och beskriver ett system med så kallade inlandshamnar som bidrar till att fraktgods flyttas från lastbil till tåg. Lidköpings bidrag är ett samverkansprojekt och beskriver en av de första anläggingarna i världen för produktion av flytande biogas. Anläggningen är under uppbyggnad. Växjös tävlingsbidrag är SESAC – Sustainable Energy Systems in Advanced Cities och beskriver hur man bygger energieffektiva hus.

Vinnaren kommer att utses i samband med de nordiska statsministrarnas möte den 20 juni i Finland.

Grön-köping

Naturskyddsföreningen har också passat på att presentera receptet på en klimatsmart kommun. När föreningen förra året sammanställde kommunenkäten Klimatindex 2010 blev resultatet en ranking av kommuner, men också en stor bank med åtgärder för lokalt klimatarbete. De bästa idéerna har nu samlats i en presentation av en mönsterkommun kallad Grön-köping.

– Det här är inte visioner, utan åtgärder som vilken kommun som helst direkt kan sätta i verket och som sparar miljön och i förlängningen även pengar, säger generalsekreterare Svante Axelsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.