S pressar regeringen om kollektivtrafikkrisen

Transporter Sveriges största buss- och kollektivtrafikföretag har varnat för en akut brist på yrkesförare som kan bromsa Sveriges kollektivtrafik. Nu blir problemet en riksdagsfråga när Socialdemokraterna kräver svar från arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

S pressar regeringen om kollektivtrafikkrisen
Foto: Adobe Stock

I Sverige råder en akut brist på yrkesförare till kollektivtrafiken som nu hotas av allvarliga störningar. Det meddelar Sveriges största buss- och kollektivtrafikföretag. Enligt Transportföretagens senaste rapporter behöver kollektivtrafiken under de kommande tre åren anställa 8100 bussförare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Den siffran är betydligt högre än vad man tidigare trott och nu riktar riksdagsledamoten Serkan Köse (S) en skriftlig fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Han vill veta hur han tänker agera för att adressera bristen på yrkesförare.

”Buss- och kollektivtrafikföretagen pekar på Arbetsförmedlingens otillräckliga åtgärder för att möta detta behov och föreslår införandet av ett auktorisationssystem för yrkesutbildningar, där ersättning är kopplad till färdigutbildade elever som övergår till arbete”, skriver han till ministern.

Serkan Köse (S) påpekar också att bristen på yrkesförare utvecklas parallellt med en växande arbetslöshet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.