Reinfeldt prioriterar klimatet

– Vi har tillräckligt med kunskap för att handla. Klimatförändringarna väntar inte medan vi löser andra problem, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt öppningstal när regeringen bjöd in till seminarium om framtida energiförsörjning.

Med anledning av IEAs (International Energy Agency) rapport ”World energy outlook 2008” kallade regeringen till seminarium i Rosenbad på måndagen.

Klimatförhandlingarna blir högsta prioritet för statsministern när Sverige blir ordförandeland i EU.

– Samtidigt måste vi kompromissa för att det ska bli något avtal över huvud taget.

IEAs chefsekonom Fathi Birol var seminariets huvudattraktion. Hans budskap var behovet av att frigöra sig från oljeberoendet, eftersom minskad produktion kommer att slå hårt mot oljetörstiga ekonomier i framtiden.

– Vi kommer att behöva fyra nya Saudi-Arabien fram till år 2030 bara för att upprätthålla dagens nivåer, sa han.

IEAs förslag är att satsa på energieffektiviseringar, förnyelsebara alternativ, mer kärnkraft och ren kol, det vill säga lagring av utsläpp från kolkraftverk.

– Men utan de asiatiska tillväxtekonomiernas medverkan spelar det ingen roll vad vi gör. Det är där 97 procent av all utsläppsökning kommer att äga rum i framtiden, fastslog Fathi Birol.

En enad union

– Oavsett vilka beslut vi tar framöver kommer världen år 2030 att se väldigt annorlunda ut, sa EU-kommissionens vicepresident Margot Wallström. Inom EU är klimatarbetet intensivt för att få till stånd en kompromiss som de 27 medlemsstaterna kan acceptera. Hon kallar det en trovärdighetsfråga. Utan en enad union blir det omöjligt att få med resten av världen.

Christian Azar, professor på Chalmers poängterade vikten av stränga utsläppstak för koldioxid. Först då blir utsläppsrättigheterna värda något, och då skapas starka incitament för att utveckla och använda ny ren teknik.

– Politiskt ledarskap skapar entusiasm, ekonomiskt ledarskap hetsar företag att överträffa varandra, och nationellt ledarskap visar världen att förebilder som Sverige lyckats sänka utsläppen och samtidigt öka BNP. Det är mitt råd, sa han i sitt anförande.

IEA har i sin rapport satt upp olika vägval för att inte överskrida en ökning på 550 repektive 450 ppm koldioxid i atmosfären. Christian Azar menar att beroende på hur man räknar kan vi redan ha nått det senare. Den officiella siffran för dagen är annars 380 ppm.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.