Premiärtur för amerikanskt elflygplan

Transport Elflygplanet Alice har genomfört sin premiärflygning. Planet är tänkt för transport av gods eller passagerare och ska ha en räckvidd på upp till 40 mil. Men det dröjer innan det är i reguljär trafik.

Premiärtur för amerikanskt elflygplan
Elflygplanet Alice har tagit sin första provtur.

Elflygplanet Alice lyfte på tisdagsmorgonen från Grant County International Airport i Moses Lake, Washington, USA. Flygturen var kort, piloten Steve Crane lyfte, flög några varv runt flygplatsen och landade åtta minuter senare efter att ha nått en maxhöjd på drygt 1 000 meter.

– Det var underbart. Det betedde sig precis som vi trodde, sade testpiloten till nättidningen GeekWire efter flygningen.

Första testet av elflygplanet

Rundan var kort och den första i en rad testflygningar som behövs som en del i utvecklingsarbetet av planet. Företaget bakom, Eviation, har redan beställningar på över 100 flygplan, framför allt från regionala flygbolag i USA. Fraktkoncernen DHL Express har lagt en order på tolv transportplan.

Som passagerarplan ska Alice ta nio passagerare och tanken är att framtidens flyg mer liknar att åka taxi. Planet körs på beställning med färre passagerare och kortare sträckor.

Mycket utvecklingsarbete återstår

Men ännu kvarstår en hel del utvecklingsarbete. Det framgår av rapporteringen kring testflygningen, då Eviations vd Gregory Davis berättade att de första leveranserna kommer att ske först 2027. Det beror på att tillverkaren väntar på

bättre batterier.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.