Oljepengar bakom klimatlobby

Det amerikanska oljebolaget Koch Industries har pumpat in över 350 miljoner kronor i grupper som förnekar klimatförädringar mellan 1997 och 2008, enligt en ny granskning

Det är miljöorganisationen Greenpeace som nyligen släppt en rapport som visar att det amerikanska oljeföretaget Koch Industries har lagt stora summor på att finansiera klimatskeptiska grupper. Några av dessa är Mercatus Center, American for Prosperity Foundation, The Heritage Foundation och Cato Institute, som alla är frontorganisationer när det gäller att ifrågasätta om uppvärmningen av klimatet är ett verkligt problem.

I rapporten ”Koch Industries: Secretly Funding the Climate Denial Machine” kartlägger Greenpeace kopplingen mellan företaget, deras anställda och ett globalt närverk av grupper som ifrågasätter klimatforskarnas budskap.

Enligt Greenpeace satsade även ExxonMobil 180 miljoner kronor på klimatskeptisk lobbyverksamhet mellan 1997- 2008, Koch Industries mer än dubbelt så mycket.

På sin hemsida förnekar Koch Industries att de vill underminera klimatforskningen. De vill ha en intellektuell och ärlig debatt på vetenskapliga grunder. Kunskap om klimatfrågan måste baseras på sund vetenskap med ett öppet klimat från båda sidor, där man inte demoniserar och tystnar de som tycker annorlunda.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.