Offentlig sektor satsar på AI i hållbarhetsarbetet – här är expertens bästa tips

Hållbarhetsarbete Offentlig sektor står inför ett paradigmskifte där AI ses som en nyckel till hållbar samhällsutveckling. Intresset växer snabbt, och nu kraftsamlar kommuner, regioner och myndigheter tillsammans med forskningsinstitutet Rise för att testa tekniken. Conny Björnehall på Rise delar med sig av sina bästa tips för att ligga steget före.

Offentlig sektor satsar på AI i hållbarhetsarbetet – här är expertens bästa tips
Conny Björnehall. Foto: Rise/ Adobe Stock.

Hösten 2022, när generativ AI började användas alltmer i samband med lanseringen av Chat GPT, var det många kommuner och regioner som sneglade på möjligheterna att använda sig av tekniken. Samtidigt fanns det en rädsla som gjorde att många valde att inte använda sig av den. Det säger Conny Björnehall, ansvarig för digitalisering inom offentlig sektor på forskningsinstitutet Rise.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Många var nyfikna, men vågade inte dra i gång arbetet av rädsla kring GDPR, och om känslig information skulle kunna spridas och annat, säger han till Miljö & Utveckling.

I samma veva såg Rise möjligheten att vara ett stöd i arbetet med AI, och skapade ett partnerskap för kommuner att pröva sig fram i arbetet med digitalisering och AI.  

I partnerskapet ingår tillgång till den så kallade RISE GPT; en utvecklingsportal och labbmiljö för AI-tjänster. I portalen kan varje aktör testa olika AI-funktioner, utan rädsla för att bryta mot lagen eller sprida känslig information. Portalen har uppkoppling mot svenska servrar och på så vis kommer ingen data att kunna lämna Sverige.

– Portalen är ett sätt för offentlig sektor att vara nyfikna och pröva sig fram i AI-arbetet. Samtidigt som de får en möjlighet att lära sig mer. Mycket tror jag handlar om utbildning och kunskap, säger Conny Björnehall.

Sedan arbetet startade har intresset enligt Conny Björnehall ökat stadigt, och för närvarande är 25 kommuner, regioner och myndigheter med i partnerskapet.

– Det senaste året har det vuxit jättemycket. Jag har, under mina 25 år inom offentlig sektor, aldrig sett ett område där intresset är så stort. Så det är jättekul, säger han.

Vad gäller hållbarhet så är det helt integrerat i AI-partnerskapet, fortsätter Conny Björnehall.

– Som forskningsinstitut tror vi att man behöver digitalisering eller AI för att kunna nå klimatmålen. Vi ser det som en möjliggörare för att snabba på den hållbara omställningen. Det handlar exempelvis om att minska energiförbrukningen och att öka inkluderingen genom saker som att göra information mer lättillgänglig, säger Conny Björnehall.

Vad kan det vara konkret?

– AI är otroligt bra på att göra saker mer lättillgängliga och sammanfatta stora mängder data och information. Det kan vara att man knackar på hos en brukare som inte öppnar. Då kan AI hjälpa till att snabbt ta fram riktlinjer för vad som gäller i den kommunen. Det blir som en digital assistent som stöttar en i vardagen, avslutar Conny Björnehall.

Fakta

8 tips – Så lyckas du med digitala implementeringar

  1. AVDRAMATISERA DIGITALISERINGEN
    Gör digitaliseringen mindre skrämmande genom att bryta ner den i hanterbara steg. Visa att det inte behöver vara en omvälvande process utan kan ske gradvis och med tydliga fördelar i varje steg.
  2. INTEGRERA ARBETET
    Många hållbarhetsansvariga upplever att de inte äger frågan och saknar dialog med IT-ansvariga och strategi- och verksamhetsansvariga. För att lösa detta bör dessa funktioner sammanfogas så att de kan arbeta tillsammans. Genom gemensamma färdplaner och mål blir det lättare att prioritera åtgärder.
  3. HITTA AMBASSADÖRER
    Identifiera och utnyttja eldsjälar inom organisationen som kan driva digitaliseringsarbetet. Dessa ambassadörer kan motivera och inspirera andra medarbetare och bidra till en positiv attityd gentemot förändringar.
  4. HÅLL KOLL
    Håll er uppdaterade om nya lagstiftningar, som den nyligen klubbade AI Act. Fundera över vad nya ramverk innebär för den egna organisationen. Att vara förberedd är avgörande, eftersom nya lagar och regler ofta kräver omfattande anpassningar. Det finns tyvärr inga genvägar här.
  5. MAXIMERA AI OCH DIGITALISERING
    Identifiera de områden där AI och digitalisering kan ge mest nytta. Fokusera på att implementera teknologier där de verkligen kan göra skillnad och skapa värde för organisationen.
  6. HITTA RÄTT FÖRMÅGOR
    Se till att ha rätt kompetenser och resurser för att driva digitaliseringsarbetet. Utbilda befintlig personal eller rekrytera nya medarbetare med den expertis som behövs för att nå era mål.
  7. UTVECKLA EN HÅLLBAR STRATEGI
    Utarbeta en strategi där digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Se till att dessa två områden stödjer varandra och att era initiativ bidrar till både verksamhetens och miljöns långsiktiga välmående.
  8. HITTA ER ”SWEET SPOT”
    Tänk på hur ni kan kombinera AI, digitalisering och hållbarhet. Där dessa områden möts uppstår stora möjligheter. Om det är svårt att hitta denna kombination, ta hjälp. Det kommer att vara avgörande för framtida utveckling och för att nå era hållbarhetsmål.

    Källa: Conny Björnehall, ansvarig för digitalisering inom offentlig sektor på Forskningsinstitutet Rise.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste