Ny plattform samlar råd för resurseffektivitet

EU har ambitionen att ställa om unionens ekonomi mot en mer hållbar riktning. Nu har kommissionen lanserat en plattform där experter ska ge råd och vägledning om resurseffektivitet.

Resurseffektivitet är ett mål i Europas 2020-strategi för hållbar tillväxt. Plattformen som har lanserats har som uppgift att se hur målen i kommissionens färdplan kan nås med hjälp av råd och vägledning kring politiska åtgärder.

– Vi behöver duktiga människor med bred erfarenhet som kan hjälpa oss att omvandla ekonomin till en modell för resurseffektiv tillväxt, säger miljökommissionär Janez Potočnik. Vi måste spara på naturtillgångarna vare sig vi vill eller inte, och ju förr desto bättre är det för EU:s konkurrenskraft och för miljön. Plattformens första möte stärker min tro på att vi kommer att lyckas.

John Bruton, tidigare premiärminister i Irland och EU:s ambassadör i USA, kommer att leda plattformen som består av 34 medlemmar: fem kommissionärer, fyra parlamentariker, nio företagsledare från olika områden, fyra miljöministrar och företrädare för internationella organisationer och institutioner , civilsamhället och forskning. Medlemmarnas olika bakgrunder ska vägleda kommissionen och EU-länderna.

Om ungefär ett år kommer en första serie rekommendationer att läggas fram. En ny kommer sedan i mitten av 2014, då mandatet går ut.

Alla som vill bidra till debatten om resurseffektivitet kan delta via: http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.