Nu ska EU lyfta klimatinnovationen

Igår presenterade EU-kommissionen sin innovationsunion, alltså det förslag som stakar ut vägen för ett gynnsammare innovationsklimat i regionen. Här är miljö och klimat centralt.

Nu ska EU lyfta klimatinnovationen

Innovationsunionen är en del av den tidigare presenterade strategin Europa 2020. I strategin som presenterades igår föreslås att offentliga medel stimulera näringslivet och på så vis undanröja hinder för att bra idéer ska kunna ta sig ut på marknaden. Bland fokusområdena finns klimatförändring, hälsa och energi- och livsmedelstrygghet.

– Samtidigt som vi nu är på väg ut ur krisen och måste kämpa med en hård global konkurrens står vi inför en innovationskris. Om vi inte omvandlar EU till en innovationsunion kommer våra ekonomier att vissna bort och idéer och förmågor att gå förlorade. Innovation är nyckeln till hållbar tillväxt och rättvisare och miljövänligare samhällen, säger kommissionens ledamot Máire Geoghegan-Quinn, som ansvarar för forskning, innovation och vetenskap och vice ordförande Antonio Tajani, som ansvarar för näringsliv och företagande.

Kunskapsmarknad för patent

Kommissionen ska bland annat ge startpengar till gränsöverskridande partnerskap mellan privat och offentlig sektor liksom partnerskap över landgränserna. Framöver kommer partnerskap lanseras inom energi, smarta städer och mobilitet, vatteneffektivitet, råvaror som inte är energitillgångar samt hållbart och produktivt jordbruk.

En annan del är att lägga fram förslag på åtgärder till bättre finansiering. Bland annat föreslår kommissionen ett system för gränsöverskridande riskkapital.

Kommissionen menar även att bestämmelserna för immateriell äganderätt behöver ses över och moderniseras. Under 2011 ska den lägga fram ett förslag om en europeisk kunskapsmarknad för patent och licenser.

I strategin föreslås också att regeringar avsätter en del av sin budget för offentlig upphandling av just innovativa produkter och tjänster. I början av 2011 kommer därtill ett lagförslag som ska skynda på och fräscha upp standardiseringar. Det ska förutom att ge bättre driftskompabilitet få snurr på innovationerna i Europa.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter