Nord Stream lovar ökat miljöansvar

Miljöorganisationer drar nu tillbaka sin stämning mot Nord Streams gasledning. Anledningen är att företaget gått med på att kompensera för sin påverkan på tyskt vatten genom att bilda en miljöstiftelse.

Nord Stream lovar 
ökat miljöansvar

Det är tyska Världsnaturfonden WWF och Bund, den tyska delen av Jordens vänner, som kommit överens med Nord Stream om att företaget ska kompensera sin miljöpåverkan i och med byggandet av naturgasledningen genom Östersjön. Kompensationen gäller tyskt territorium.

Företaget ska betala tio miljoner euro till en stiftelse för miljöprojekt som kommer att ledas av miljöorganisationer. Därtill ska Nord Stream arbeta för att tusen hektar ska bli skyddat område och ge tre miljoner euro till akuta extrainsatser om skador inträffar.

– Överenskommelsen är en framgång för skyddet av Östersjön och det är speciellt glädjande att WWF och miljörörelsen lyckas där regeringarna har misslyckats. Att förorenaren betalar är en grundpelare och vi välkomnar att Nord Stream nu tagit ett rejält kliv i denna riktning. De är nu beredda att kompensera för skador som kan uppstå av gasledningen på tyskt vatten, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

WWF har tidigare försökt att få igenom en mekanism som innebär att Nord Stream kompenserar för eventuella skador, men enligt organisationen vann man inget gehör för förslaget. Miljörörelsens oro har bland annat gällt skador på det tyska Natura 2000-området Greifswald. Men nu drar WWF och Bund alltså tillbaka stämningen mot tyska staten som godkänt gasledningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.