Miljötaxi vann pris

Arlandas nya miljötaxikoncept blev årets vinnare av Ecologistic Award. På fem år har de ökat andelen miljötaxi på Arlandaområdet från 5 till 84 procent.

Miljötaxi vann pris

Ecologistic Award uppmärksammar och belönar ett innovativt miljölogistikarbete, som skett i samarbete mellan två eller fler parter i anslutning till Arlandaområdet. I år knep Arlandas miljötaxikoncept utmärkelsen. Europark och Swedavias som driver miljötaxikonceptet har från december 2005 tills nu lyckats öka andelen miljötaxibilar från 5 procent till 84 procent. Detta tack vare ett nytt framkallningssystem, som implementerades i mars 2010 där prioriteringen av taxibilarna styrs efter vilken utsläppsnivå av kolodioxid som varje taxibil har. Detta görs via ett poängsystem där låga utsläpp ger höga framkallningspoäng och miljöeffektiva bilar får då förtur. Framkallningssystemet ger också poäng och förtur för taxibilar som har haft passagerare upp till Arlanda och på så vis minimeras tomkörningar till flygplatsen.

Dee två andra finalisterna bestod av ett samarbete mellan Schenker Logistics och Prologis samt Flygbussarna och Energigårdar. Priset som initierats av DHL Globar Forwarding består av en vandringsstatyett i glas som har formen av en katalysator.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.