Mät hur mycket din sajt släpper ut

Nu finns en applikation för att räkna ut hur mycket en enskild webbsida släpper ut.

Mät hur mycket din 
sajt släpper ut

Greenalytics har utvecklats av KTH-forskaren Jorge Zapico och väver ihop aktuell webbstatistik från en specifik sajt med miljödata. Resultatet blir siffror på utsläpp av koldioxid. Jorge Zapico vill blottlägga de utsläpp som infrastruktur bakom webb ger upphov till, däribland elförbrukning från servrar, routrar och användare. Hur miljöpåverkande en sajt är kan exempelvis påverkas av hur hög andel kolkraft ett land har i sin elmix.

– Varifrån elen till servern kommer är den viktigaste aspekten som lätt går att påverka. Välj en server som ligger i ett land med bra elmix som Sverige. Om servern drivs av miljömärkt el är det ännu bättre. Det är också viktigt att bygga lätta webbplatser som inte behöver ladda tungt innehåll.

Realtidsresultat

Applikationen kallas för en mashup, det innebär att den använder information från olika källor och ger ett resultat i realtid. Exempelvis används statistik från Google Analytics.

– I min forskning vill jag illustrera vilka möjligheter som finns när databaser öppnas upp och tillhandahåller data i standardiserat format som i sin tur kan kopplas till miljödata. Vet man om en produkts klimatpåverkan kan man också minska den, säger Jorge Zapico.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.