Marknadsföring- Sanning och synas en balansgång

Att skapa starka bilder som alla ser men som ändå håller sig inom ramen för sanningen, det kan vara en balansgång på smal lina.
– Ett tydligt budskap ska kännas direkt i magen, vara korrekt och det måste finnas utrymme för betraktaren att dra egna slutsatser, säger Karin Lodin som gjort kampanjer för både Greenpeace och Naturskyddsföreningen.

Själv nämner Karin Lodin en symbol mot genmanipulerade mat som hon ritade åt Greenpeace för några år sedan. Greenpeace skulle köra en kampanj mot genmodifierade grödor och hon fick i uppdrag att ta fram en stark symbol som de kunde använda i kampanjen.

– Jag fick lite olika grödor och produkter att jobba med och fastnade för en tomat. 1993 modifierades en tomatsort med en en mänsklig gen för att få den motståndskraftig mot tungmetaller och det fick mig att associera till livets ursprung, berättar Karin Lodin.

Inkapslat foster

Det blev en tomat med ett foster inkapslat i kärnan och symbolen väckte många reaktioner.

– Att göra bra reklam handlar väldigt mycket om att skapa starka bilder som alla ser och som väcker känslor, sen är det omöjligt att veta hur budskapet kommer att tas emot, det gäller att ha både tur och känsla, säger Karin Lodin

Hon tycker också att det måste finnas utrymme för betraktaren att lägga in egna slutsatser i bilderna, särskilt miljöreklam har en tendens att bli pekpinneaktig. Budskapet måste också vara korrekt. Själv är hon noga med att kontrollera fakta i det hon gör, men att arbeta med reklam handlar också om att tänja på gränserna för att väcka uppmärksamhet kring sitt budskap.

Långsiktigt arbete

Karin Lodin tror att intresset för att miljöprofilera sig är stort hos många företag, även om en tuff marknadssituation gjort att miljö inte prioriteras på samma sätt som för några år sedan.

– När det handlar om att skapa en miljöprofilering tror jag att det är mer effektivt att gå genom välkända märkningar och certifieringar än genom annonskampanjer. Konsumenterna litar på välkända miljösymboler och miljö handlar mer om ett långsiktigt varumärkesbyggande, än om att göra reklamginglar som går på tv ett par veckor, konstaterar Karin Lodin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.