Luften ur efter Köpenhamn

Fiasko, flopp, misslyckande. Besvikelsen är stor efter att klimatmötet avslutades i lördags.

Luften ur efter Köpenhamn

Den deklaration eller överenskommelse som antogs innefattar endast enighet om tvågradersmålet samt pengar till klimatfinansiering.

– We have sealed the deal, sa FNs generalsekreterare Ban Ki-moon och tillade att överenskommelsen inte kan vara allt som alla hoppades på, men det är en viktig början.

”Totalt misslyckats”

Men det är många som är besvikna över överenskommelsen. Störst kritik riktas mot att utsläppsåtaganden inte är bindande och att det finansiella åtagandet är frivilligt.

– Det har ingen större praktiskt betydelse om man skriver in mål och temperaturer på längre sikt om man inte klarar av att ta fram ambitiösa mål för utsläppsminskningar till 2020. Det är vad detta mötet handlar om och på den punkten har man totalt misslyckats, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

De menar också att summorna i deklarationen inte kommer att räcka och att varken EU eller USA har sagt hur stor del av dessa medel man är beredd att stå för eller varifrån de ska komma.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand anser att resultatet är ett försök att rädda ansiktet för världens ledare.

– Sverige bör nu ta initiativ till ett samarbete med klimatprogressiva länder för att öka pressen inför nästa klimatmöte, säger Eriksson och Wetterstrand. Under tiden behöver klimatarbetet fortsätta i konkret handling, både lokalt och nationellt.

EU höjer inte

För att inte överstiga en temperaturhöjning på två grader kom man fram till att industriländer ska implementera kvantifierbara utsläppsmål som ska listas senast den 31 januari 2010. Ett antal utvecklingsländer gick med på att kommunicera sina ansträngningar för att begränsa sina utsläpp vartannat år. Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade att överenskommelsen inte är tillräckligt ambitiös för att EU ska höja sitt utsläppsmål till 30 procents minskning till 2020.

Man enades också om ett åtagande från industriländer på 30 miljarder dollar under perioden 2010 till 2012 för att utvecklingsländerna snabbt ska komma igång med anpassning och utsläppsminskningar. För långsiktig finansiering har man som mål att stötta behövande länder med 100 miljarder dollar per år från 2020.

FNs nästa klimatkonferens går av stapeln i Mexico City i slutet av 2010, men ett förhandlingsmöte kommer att äga rum i Bonn den 31 maj till den 11 juni.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.