Reglerna införs stegvis, med start för räkenskapsår som inleds efter juni 2024. För företag med kalenderår som räkenskapsår innebär det att den första hållbarhetsrapporten gäller för 2025.
Ikraftträdande: 1 juli 2024.
Elberedskapsavgiften höjs med 130 procent
Elberedskapsavgiften betalas årligen av nätinnehavarna till Elsäkerhetsverket baserat på antal uttagspunkter. Inför 2018 sänktes avgiften väsentligt för att hantera ett överskott, men sedan dess har kostnaderna överstigit intäkterna, vilket har lett till ett underskott. För att återställa balansen till 2028 höjs avgiften nu med cirka 130 procent, till 90 kronor per uttagspunkt för lågspänning och 4 897 kronor per uttagspunkt för högspänning från och med 2024.
Ikraftträdande: 1 juli 2024.
Nya gränsvärden för biomassa enligt ETS
Regeringen har beslutat om förordningsändringar för att införa nya gränsvärden för biomassa i EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS). Från 1 januari 2026 ska anläggningar som använder mer än 95 procent biomassa inte omfattas av direktivet och inte få några utsläppsrätter. Tidigare omfattades anläggningar som endast använde biomassa inte av EU ETS. Vissa mindre svenska anläggningar som använder enbart biomassa och är kopplade till fjärrvärmenätet har dock inkluderats genom en ”opt-in”-regel. Denna regel upphör den 31 december 2025.
Ikraftträdande: 1 juli 2024.
Nya regler för luftkvalitet
Ändringarna i luftkvalitetsförordningen syftar till att effektivisera arbetet med åtgärdsprogrammen för luft och införa ett nytt planeringsdokument, förebyggande luftkvalitetsstrategi. Naturvårdsverket kan nu direkt ange vilken kommun som ska ta fram ett åtgärdsprogram vid överskridande av en miljökvalitetsnorm, utan att först rapportera till en länsstyrelse. Det införs också en skyldighet att rapportera om arbetet med åtgärdsprogrammen till Naturvårdsverket, som kan lyfta ofullständiga program till regeringen. Om en luftförorening överskrider den övre utvärderingströskeln, måste kommunen ta fram en förebyggande luftkvalitetsstrategi.
Ikraftträdande: 2 juli 2024.
Tydligare process för tillståndsprövning av elnät
Vid prövning av en lednings lämplighet inom en nätkoncession för linje ska endast vissa specificerade aspekter beaktas. Regeringen får utfärda föreskrifter om teknikval mellan luftledning och mark- eller sjökabel för att förtydliga tillståndsprövningen. Byggande och underhåll av starkströmsledningar med nätkoncession för linje undantas från förbud inom generella biotop- och strandskyddsområden.
Ikraftträdande: 1 juli 2024.
Koncessionsprövning utan Natura 2000-tillstånd
Ett Natura 2000-tillstånd ska inte krävas för att bevilja en bearbetningskoncession. Ändringarna effektiviserar koncessionsprövningen samtidigt som EU-kraven på en fullständig bedömning av påverkan på livsmiljöer och arter i Natura 2000-områden uppfylls.
Ikraftträdande: 1 juli 2024.