Sju av tio svenskar oroar sig för att klimatförändringarna ska påverka kommande generationer. Lika många anser att regeringen bör agera kraftfullare för att minska utsläppen och stärka skyddet av naturen. Det framgår av WWF:s Klimatbarometer 2025.
Undersökningen visar att oron för klimatförändringar ökar med åldern. Bland personer över 65 år är åtta av tio oroliga. Samtidigt har även oron för den egna framtiden ökat, särskilt bland yngre män.
– Det talas ofta om hur polariserad klimatdebatten är. Men här ser vi svart på vitt att män och kvinnor, i alla åldrar, i både stad och landsbygd, tycker att regeringen borde göra mer för att både begränsa klimatförändringarna och bevara och skydda natur, säger David Mjureke, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF, i en kommentar.
Enligt undersökningen ses bättre kollektivtrafik som en avgörande faktor i klimatomställningen. På landsbygden vill unga se fler och tätare avgångar – en åsikt som även delas av stadsbor.
Klimatet är också en av svenskarnas största samhällsfrågor. 53 procent av svenskarna oroar sig för klimatförändringar, vilket är fler än de som oroar sig för organiserad brottslighet. Endast krig och konflikter skapar större oro, med 66 procent.
En klar majoritet anser att det yttersta ansvaret vilar på politikerna. Sju av tio menar att regeringen bör föra en mer ambitiös klimatpolitik, och lika många vill se ökade satsningar på natur- och djurskydd.
– Det är tydligt att en mer kraftfull klimat- och miljöpolitik har starkt stöd bland befolkningen. Och det i alla grupper, säger David Mjureke.