Diskussionerna inför EU-valet kretsade mycket kring ytterhögerns framfart och risken för att den gröna given och EU:s klimatpaket Fit for 55 skulle rivas upp. När valresultatet nu är så gott som klart är det inte någonting som oroar Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet.
Klimatexperten efter EU-valet: Det händer nu
EU-VAL 2024
Klimatexperten och statsvetaren Karin Bäckstrand pustar ut efter söndagens EU-val. En förflyttning åt höger och en risk för att takten i klimatomställningen bromsar, men inte ett ”worse case scenario” menar hon. Här är hennes spaningar kring vad som händer nu.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Valresultatet blev inte ett worst case scenario för klimat- och miljöpolitiken. Det blev en förskjutning åt höger och de gröna och liberalerna har gått ner. Men det är fortfarande en majoritet i mitten, med konservativa, liberaler och socialdemokrater. Det innebär att takten i klimatlagstiftningen sannolikt bromsar och kanske försvagas, men jag ser inte att den gröna given och Fit for 55 rivs upp, säger hon till Miljö & Utveckling.
Giorgia Meloni viktig spelare
Samtidigt säger hon att även de konservativa i EPP gruppen, som traditionellt inte haft klimatet högst upp på agendan, också ser vikten av att agera i frågan.
– Bland EU-medborgare är klimatfrågan tredje största prioritet, efter säkerhet och demokrati. Så även de konservativa ser anledning att agera när det kommer till klimatet, hon.
Och inte bara de konservativa anser att klimatfrågan är viktig menar hon, utan lyfter att det även riktas ljus på klimatfrågan på ytterhögerkanten. I sammanhanget nämner hon att Italiens premiärminister Giorgia Meloni – ledare för landets högernationalistiska partiet Italiens bröder och gruppledare för parlamentsgruppen ECR där också Sverigedemokraterna sitter – tydligt tagit ställning i klimatfrågan.
– Hon är speciell på det sättet. Hon är högerkonservativ och inrikespolitiskt emot migration och vissa hbtq rättigheter, men för klimatet och stöd till Ukraina, säger Karin Bäckstrand.
Det händer nu
En anledning till att de gröna minskade i Europa menar hon till stor del handlar om att de gröna halverades i Tyskland, vilket har betydelse då Tyskland har många mandat i EU-parlamentet. Att det svenska valet blev en seger för Miljöpartiet och ett nederlag för Sverigedemokraterna ser hon som ett tecken på missnöjet med Tidöavtalet, samt ett ökat engagemang för klimatet och miljön bland svenska väljare.
Det är långt ifrån klart hur resultatet i EU-valet innebär för fördelningen i EU-parlamentet och hur den nya kommissionen kommer att se ut. Karin Bäckstrand tror att splittringen kring synen på Ryssland kommer att vara räddningen för att klimatpolitiken fortsätter röra sig framåt.
– De finns två sidor av extremhögern. Vi har den italienska högern som är väldigt konservativ, men har orubbat stöd att stötta Ukraina. Sedan har vi den andra delen som vill släppa sanktionerna mot Ryssland. Exempelvis det tyska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, som gick väldigt mycket framåt trots spionskandaler. Nu är de grupplösa, vilket innebär att de inte får något inflytande om de inte ändrar sin inställning när det kommer till Ryssland. Så den här splittringen är räddningen, då det innebär att de inte kan samarbeta, avslutar Karin Bäckstrand.