Japan lovar utveckla solenergin

Japans premiärminister Naoto Kan lovade på OECD-mötet i förra veckan att storsatsa på förnybar energi. Till 2020 ska tio miljoner hem försörjas av solenergi, skriver Elektroniktidningen.

Det är kärnkraftsolyckan i Fukushima som satt gnistor i baken på Japans energipolitik och fått regeringen att helt ompröva strategin att låta över hälften av landets energibehov täckas av kärnenergi år 2030. Istället utlovas alltså en omfattande satsning på förnybar energi, bland annat genom att satsa på nya metoder och forskning för att få fram billigare och effektivare solpaneler.

– Vi kommer att engagera oss starkt i teknikutveckling för att kunna öka andelen förnybar energi till 20 procent av elförbrukningen fram till 2020-talet, sade Naoto Kan under OECD-mötet enligt Elektroniktidningen.

Premiärministerns målsättning är att installera solpaneler på tio miljoner hustak till 2020. För att göra det möjligt menar han att kostnaden för solenergi måste minska avsevärt, till en tredjedel av dagens nivå fram till 2020 och till en sjättedel av dagens kostnad till 2030, skriver Elektroniktidningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.