Hushåll ser sitt klimatavtryck på tv:n

En ny tv-applikation gör att hushåll kan se sin el-, värme- och vattenförbrukning direkt i burken. Nu har verktyget testats i 55 hushåll.

Hushållen i Göteborg har fått tillgång till den nya appen som visar förbrukningen timvis direkt i tv-apparaten. Familjerna får även veta hur mycket koldioxid de bidrar till. Tanken med projektet som är ett samarbete mellan Telia och Manodo är att hushållen ska kunna se och därmed påverka sin förbrukning direkt.

– Tv:n blir i allt större utsträckning ett fönster för mer än bara tv-tittande. Genom tv-gränssnittet som alla är vana vid möjliggör vi för människor att snabbt och enkelt se hur mycket el, vatten och värme man förbrukar och vad det kostar. Steget att kolla av elförbrukningen när man sitter framför tv:n är betydligt mindre än att läsa av en separat mätare, säger Ante Baric, ansvarig för fastighetsaffärer på Telia.

Förutom miljöpåverkan ska appen även kunna visa annan typ av information, som väder och trafik men den ska också göra det möjligt för boende att boka tvättstuga och felanmäla till fastighetsvärden.

Testet genomfördes i mars och om allt går som tänkt lanseras appen i Telias digitala nät till hösten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.