Det var år 2022 som Riksidrottsförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Ridsportförbundet och Svenska Orienteringsförbundet gick samman med ett tydligt klimatmål: att minska utsläppen med 15 procent årligen.
Projektet landade väldigt väl, visar sifforna.
– Resultatet är mer positivt än vi hade vågat hoppas på och ger oss kunskap och inspiration att nu fortsätta arbetet med att sprida erfarenheterna inom idrottsrörelsen i stort och även till kommuner runt om i landet, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, i en kommentar.
Efter att ha samlat in data om resvanor tog varje förbund och förening fram handlingsplaner med ett sjuttiotal konkreta åtgärder. Resultatet av dessa åtgärder blev en minskning av koldioxidutsläpp för förbundens resor, vilket motsvarar dubbelt så hög takt jämfört med det som krävs för att nå målen i Parisavtalet.
Inom Riksidrottsförbundet blev den totala utsläppsreduktionen 53 procent, och Svenska Orienteringsförbundet lyckades bäst med en utsläppsminskning på hela 66 procent.
– Svenska Orienteringsförbundet har hållbarhet högt prioriterat och vi vill vara en av de ledande aktörerna inom idrottsvärlden inom alla tre hållbarhetsdimensioner 2030, säger Joacim Ingelsson, mark-och miljöutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet och som företrätt förbundet i Double Impact.
Vid uppföljningen gick det inte att fastställa resultatet av ändrade arbetssätt och beteenden i föreningarna, men de åtgärder som ändå genomfördes har väckt intresse och diskussion bland medlemmarna.
– Medlemmar och aktiva i de idrottsföreningar som deltog har visat ett stort engagemang och gjort skillnad. Vi arbetar nu med att ta vara på de här erfarenheterna och använda de verktyg som tagits fram inom projektet och se vad vi mer behöver göra för att stärka fler förbund och föreningar i det här arbetet, avslutar Marie Altus, Riksidrottsförbundet.