Grönt initiativ ska rädda datornäten

Bell Labs har tillsammans med andra organiserat ett initiativ som ska förbättra energieffektiviteten i framtidens datornätverk med faktor tusen.

I och med lanseringen av initiativet Green Touch har världen tagit ett stort kliv i riktningen mot en grönare och mer hållbar kommunikationsteknik. Det menar Bell Labs, som organiserat ett internationellt konsortium med målsättningen att utveckla den teknik som krävs för att göra kommunikationsnätverk 1 000 gånger mer energieffektiva än de är idag. En tusenfaldig minskning motsvarar ungefär kapaciteten att driva världens alla kommunikationsnätverk i tre år med samma energiåtgång som för närvarande krävs för en enda dag, uppger Bell Labs.

Globalt samarbete

Initiativet involverar flera stora aktörer i branschen, till exempel China Mobile, Telefonica och Samsung Advanced Institute of Technology, samt också statliga och idella forskningsinstitut. Inbjudan till deltagande är även riktat till hela it- och telekombranschen i helhet, då ambitionen är stor.

– Under nästa decennium kommer miljarder fler människor att lägga upp och dela videoklipp, bilder och information i publika och privata nätverk då vi kommunicerar med varandra på nya sätt. Motsvarande ökning i energiförbrukning som krävs för att möta detta behov kommer att vara exponentiell och kräver omedelbara åtgärder för att minska utsläpp, säger Gee Rittenhouse, vice forskningschef på Bell Labs och ledare för konsortiet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.